Kalkylator: Hur lång tid tar det att ladda din elbil?

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Med vår räknare kan du enkelt räkna ut hur lång tid det tar att ladda din bil. Det du behöver ange är vilken kapacitet som finns i batteriet, vilken effekt som kommer från laddaren, vilken procentsats batteriet börjar med och till sist vilken procent du vill nå.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
kW

Med räknaren kan du själv räkna ut hur lång tid det tar att ladda batteriet i en elbil. Det enda du behöver veta är hur mycket kapacitet batteriet har (mäts i kW), och hur kraftfull laddaren är. Du kan själv själv testa att utgå från olika start- och slutvärden (i procent).

Är räknaren exakt?

Uträkningen baserar sig på ett antagande om att batteriet laddas i konstant hastighet och med konstant effekt. I praktiken beter sig batteriet inte riktigt så, utan laddar fortare under vissa delar av laddningen.

Därför är det viktigt att veta att vår räknar endast ger en fingervisning om ungefär vad du kan förvänta dig. Dina faktiska resultat kan variera, kanske kraftigt, beroende på väder, vind, tycke och smak. En ännu mer pålitlig indikation brukar du kunna få genom bilens egna mätsystem.

Så lång tid tar det – tabell

I den här tabellen har vi utgått från att du vill ladda batteriet från 20% till 80%. Kom ihåg att siffrorna är menade som en fingervisning, det är inte säkert att det ser likadant ut för ditt specifika fall.

EffektLitet batteri, 40 kWMellanstort batteri, 55 kWStort batteri, 75 kW
3,7 kW/timme8 timmar11 timmar15 timmar
5 kW/timme4 timmar 48 minuter6 timmar 36 minuter9 timmar
7,4 kW/timme3 timmar 26 minuter4 timmar 43 minuter6 timmar 26 minuter
11 kW/timme2 timmar 11 minuter3 timmar4 timmar 5 minuter
22 kW/timme1 timme 5 minuter1 timme 30 minuter2 timmar 3 minuter
50 kW/timme29 minuter40 minuter54 minuter
150 kW/timme10 minuter13 minuter18 minuter

Vilka faktorer påverkar hur snabbt du kan ladda din elbil?

Flera faktorer kan påverka hur lång tid det tar att ladda en elbil. Här är några av de viktigaste faktorerna:

Laddningskapacitet

Elbilar har olika laddningskapacitet, vilket innebär att vissa fordon kan ta emot mer ström per timme än andra. Ju högre laddningskapacitet, desto snabbare kan elbilen laddas.

Batterikapacitet

Storleken på elbilens batteri påverkar också laddningstiden. Ett större batteri tar längre tid att ladda än ett mindre batteri, eftersom det kräver mer energi.

Laddningsnivå

Om batteriet i elbilen redan är delvis laddat kommer det att ta mindre tid att ladda det helt jämfört med att ladda det från tomt tillstånd. Laddningstiden kan också påverkas av hur mycket laddning som återstår i batteriet.

Laddningsstationens effekt

Typen av laddningsstation och dess effektnivå kan påverka laddningstiden. Snabbladdningsstationer med hög effekt kan ladda elbilar betydligt snabbare än vanliga vägguttag eller lågeffektsladdare.

När du laddar hemma hjälper det att ha en bra, pålitlig laddbox med god laddningseffekt. Här tipsar vi om de bästa laddboxarna för hemmabruk.

Temperatur

Batteriets temperatur kan påverka laddningstiden. Vissa elbilar kan ta längre tid att ladda vid extrema temperaturer, eftersom batteriet måste värmas upp eller kylas ner för att upprätthålla optimala förhållanden.

Laddningsstandard

Det finns olika laddningsstandarder för elbilar, såsom CHAdeMO, CCS och Tesla Supercharger. Kompatibiliteten mellan fordonet och laddningsstationen kan påverka laddningstiden.

Laddningsstrategi

Vissa elbilar har inbyggda laddningsstrategier som kan påverka laddningstiden. Till exempel kan vissa fordon prioritera snabb laddning vid starten och sedan sänka laddningshastigheten när batteriet närmar sig full kapacitet för att skydda batteriets livslängd.

Det är viktigt att notera att dessa faktorer kan variera mellan olika elbilsmodeller och laddningsinfrastrukturer. Utvecklingen inom elbilsteknik och laddningsinfrastruktur fortsätter också att påverka laddningstiderna, vilket kan leda till snabbare laddningstider i framtiden.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar