Elmoped: Komplett guide för nybörjare och erfarna

Elmopeder har blivit alltmer populära och idag finns det en mängd alternativ att välja på för dig som ska bli mopedist. Ung som gammal är det svårt att inte bli imponerad av den körglädje som en pigg elmoppe bjuder på. I den här guiden hittar du allt det viktigaste om elmoped, inklusive vilka olika typer som finns, vad som krävs för att få köra, vad det kostar, relevanta lagar och regler… *andningspaus* ja, allt du behöver helt enkelt.

Utöver allt bra som finns på den här sidan så hittar du även länkar till vidare läsning, för dig som vill gå djupare på något ämne som nämns.

Varför elmoped? Eller varför inte?

Elmopeder har många fördelar, men såklart också några nackdelar. Läs igenom den här delen noggrannt för att få en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig av en elmoppe, så du vet om det är något som passar dig.

Hisspitch för elmoped

Genom att välja att köra en elmoped kommer du att dra nytta av massor av fina fördelar:

För det första är en elmoped kraftfull nog att pålitligt ta dig från punkt A till punkt B, även om du tar med dig mycket packning (eller en passagerare), kör i busregn, motvind och/eller uppförsbacke.

Elmopeder är dessutom väldigt pigga och lätta att köra, så du kommer att kunna njuta av en rolig körupplevelse med tyst och smidig drift.

Du sparar pengar genom att elmopeder är billiga att ladda. Speciellt om du jämför med en bil eller en motsvarande bensindriven moped.

Till sist kan du vara stolt över att du gör en aktiv insats för att bevara vår planet genom att minska luftföroreningar och koldioxidutsläpp.

Därför ska du INTE skaffa elmoped

Elmopeder passar inte alla. Det finns några saker som kan göra att det helt enkelt inte är rätt för dig. Framförallt om:

  • Du vill kombinera transport med motion. Du kommer inte bli svettig av att köra en moped, och om du vill ha något eldrivet som dessutom ger vardasgmotion är det bättre att titta på en elcykel
  • Du behöver åka långa sträckor till platser där det saknas laddmöjlighet. En elmoped har typiskt sett en räckvidd på 4-8 mil på en laddning, vilket gör att de är lite begränsade om du vill åka riktigt långt. Vi rekommenderar då snarare elbil eller kollektivtrafiken
  • Du är väldigt mån om att lägga så lite pengar som möjligt. Mopeder är generellt sett dyrare än till exempel en cykel eller en elsparkcykel, och elmopeder är dessutom fortfarande så pass nya att priserna är höga både på nya och begagnade exemplar.

Välj elmoped med rätt mopedklass

När det gäller elmopeder kan de vanligtvis delas in i två huvudkategorier: Klass 1 och Klass 2.

Att förstå skillnaderna mellan dessa kan hjälpa dig att välja rätt typ av elmoped som passar dina preferenser och behov. Här är en kort översikt över de olika klasserna och vilka artiklar du kan läsa för att få mer information:

Klass 1Klass 2
Maxhastighet45 km/h25 km/h
Får köras påBilvägBilväg och cykelväg
Åldersgräns15 år15 år
Körkortskrav*AM-körkortFörarbevis
Registreringskrav**JaNej
*Om du har ett körkort för bil (B-körkort) så gäller det även för båda mopedklasserna
**Innebär att mopeden måste vara registrerad och ha godkänd trafikförsäkring så länge den inte är avställd, det vill säga så länge den används

  • Klass 1 Elmoped: Klass 1-elmopeder är den mer kraftfulla typen och kan nå hastigheter upp till 45 km/h. Dessa elmopeder kräver ofta ett mopedkörkort och följer regler och bestämmelser för mopeder. Om du är intresserad av en snabbare och mer kraftfull elmoped är klass 1 det du letar efter.
  • Klass 2 Elmoped: Klass 2-elmopeder är utformade för att ha en begränsad hastighet, vanligtvis upp till 25 km/h. Dessa elmopeder betraktas som låghastighetsfordon och får vanligtvis köras på cykelbanor och vägar där cyklar tillåts.

Genom att förstå skillnaderna mellan Klass 1- och Klass 2-elmopeder kan du bättre avgöra vilken typ som passar dina körbehov, önskad hastighet och eventuella lagkrav. Utforska våra artiklar om Klass 1- och Klass 2-elmopeder för att få en djupare insikt och hjälp att välja rätt typ av elmoped för dig:

Läs mer:

Vilken elmoped ska du köpa?

När du har övertygats om fördelarna med elmopeder och vilken typ som passar dig bäst, är det dags att hitta en elmoped som uppfyller dina krav och önskemål.

Vi har gjort en stor del av grovjobbet åt dig genom att skriva köpguider för de olika mopedklasserna. Spana in dem för att få en aktuell rekommendation:

Om du föredrar att göra din egen research så är det självklart bara att dyka in och göra det. Här är några tips för att hjälpa dig att hitta den elmoped som är rätt för dig:

  • Jämför elmopeder själv: Vi har en stor lista med elmopeder där vi även samlat information om viktiga detaljer som motorstyrka, räckvidd och körekonomi. Här kan du jämföra elmopeder själv.
  • Återförsäljare: Kontakta lokala återförsäljare av elmopeder för att se vilka modeller de har tillgängliga. Genom att besöka en återförsäljare kan du få en närmare titt på olika modeller, ställa frågor och ibland även göra en provkörning.
  • Onlinebutiker: Utforska olika onlinebutiker som specialiserar sig på försäljning av elmopeder. Dessa butiker kan erbjuda ett brett utbud av modeller, tillbehör och konkurrenskraftiga priser. Några alternativ som har ett bra utbud är: KöpEnScooter, Elcykelvaruhuset och Motorsweden.
  • Begagnatmarknaden: Du kan också överväga att köpa en begagnad elmoped, vilket kan spara dig lite pengar. Var då alltid noga med att inspektera och testa mopeden ordentligt innan du köper för att säkerställa att den är i gott skick. Läs gärna vår guide om att köpa elmoped begagnat.

Läs mer:

Vad kostar en elmoped att köra?

Kostnad för att ladda batteriet på elmopeden

En vanlig fråga är vad det kostar att äga och köra en elmoped (alltså löpande kostnader utöver priset för att köpa den).

Kostnaden för att köra en elmoped kan delas in i två kategorier: rörliga driftskostnader och fasta kostnader för att ha och äga mopeden.

Rörliga driftskostnader

Här ingår i huvudsak drivmedlet, alltså kostnaden för elen som du laddar batteriet med.

Enligt våra beräkningar kostar det cirka 60 öre per mil att ladda batteriet på en genomsnittlig elmoped (räknat på ett kWh-pris på 1,5 kr). Det kan jämföras med en motsvarande bensindriven moped, som kostar ca 5 kronor milen. Elmopeden är enligt den beräkningen 87% (!) billigare att köra.

För mopeder i klass 1 ska du betala för parkering på samma sätt som för en bil (klass 2 kan parkera som en cykel och då betalar du ingen avgift). Beroende på var du brukar parkera din moped kan du därför behöva räkna med kostnad för parkering. Här kan du läsa mer om parkeringsreglerna för moped.

Fasta kostnader

Som ägare av en elmoped är du skyldig att ha en giltig trafikförsäkring så länge mopeden är i bruk och inte ställts av. Det innebär att du har en årlig kostnad som varierar beroende på hur omfattande försäkring du väljer.

Trafikförsäkringen är en grundläggande försäkring som ger ingen eller väldigt lite ersättning om din moped skadas eller stjäls. Den ersätter främst kostnader som kan uppkomma om du är med i en trafikolycka och måste ersätta en medtrafikant.

För ett mer heltäckande skydd behöver du en hel- eller halvförsärking, som är dyrare. Här kan du läsa mer om försäkringar till din elmoped.

Du bör räkna med en löpande kostnad på åtminstone cirka 250-500 kronor i månaden.

Utöver detta tillkommer kostnader för underhåll och service, som är svårt att uppskatta. Elmopeder har dock få delar som kräver löpande service, vilket gör att kostnaden för service brukar vara relativt låg.

Läs mer:

Underhåll och Service

Få service av ett proffs

För att hålla din elmoped i toppskick och förlänga dess livslängd är det viktigt att ge den regelbundet underhåll och service. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

  • Regelbundna kontroller: Kontrollera regelbundet däcktryck, bromsar och belysning för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Detta hjälper till att bibehålla säkerheten och prestandan hos din elmoped. Läs gärna om hur du sköter om din elmoped.
  • Batteriskötsel: Följ tillverkarens rekommendationer när det gäller laddning och skötsel av batteriet. Undvik att överladda eller låta batteriet helt tömma sig. Tänk även på hur värme och kyla påverkar batteriet.
  • Vinterförvaring: Om du bor i ett område med kalla vintrar är det viktigt att korrekt förvara din elmoped under denna period. Se till att tömma och skydda batteriet samt hålla mopeden på en torr plats för att undvika skador på komponenter. Används elmopeden inte kan du också överväga att ställa av den tillfälligt.
  • Service och reparation: Vid behov, sök professionell hjälp för service och reparation av din elmoped. Kontakta en auktoriserad verkstad eller återförsäljare för att få hjälp med eventuella problem eller underhållsbehov. Här har vi en lång lista med verkstäder du kan kontakta.

Genom att ta hand om din elmoped och ge den regelbundet underhåll och service kan du förlänga dess livslängd och hålla den i optimalt skick. Följ tillverkarens rekommendationer och ta hjälp av professionella när det behövs för att säkerställa en trygg och pålitlig körupplevelse.

Regler och lagar som rör elmopeder

Innan du ger dig ut på vägarna med din elmoped är det viktigt att vara medveten om de regler som gäller för att köra en moped. Här är några viktiga punkter att känna till:

  • AM-körkort/Förarbevis: För att köra en elmoped klass 1 krävs ett AM-körkort. AM-körkort tillåter att köra av Klass 1-elmopeder (upp till 45 km/h). För moped klass 2 krävs att du har ett förarbevis, vilket du kan få efter att ha genomfört en förenklad trafikutbildning.
  • Trafikregler: Som förare av en elmoped måste du följa de allmänna trafikreglerna som gäller för andra fordon. Det inkluderar att respektera hastighetsbegränsningar, använda rätt körfält och signalera vid svängar.
  • Parkeringsregler: Generellt gäller att moped klass 2 får parkeras som en cykel, det vill säga i cykelställ eller på andra lämpliga platser. Klass 1 har samma parkeringsregler som motorcyklar och bilar och får normalt sett inte parkeras på trottoarer, cykelställ eller liknande platser. För klass 1 ska parkeringsavgifter betalas, och du kan få böter om du parkerat fel. Läs mer om parkering med moped.

Genom att vara medveten om de regler och förarbevis som gäller för att köra en elmoped kan du följa lagstiftningen och känna dig trygg på vägarna.