Elmoped utan körkort – vad gäller?

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Här får du all information du behöver veta om elmopedkörning utan körkort i Sverige. Vi går igenom vad som gäller för att få köra en elmoped klass 1 och klass 2, samt vad som krävs för att ta AM-körkort och förarbevis för moped klass 2.

Får man köra elmoped utan körkort?

Nja. Det är tillåtet att köra en elmoped klass 1 utan körkort, så länge man är minst 15 år och har ett AM-körkortstillstånd eller har tagit ett B-körkort före den 1 juli 2006. För mopeder klass 2 krävs att du är minst 15 år gammal och har ett godkänt förarbevis.

Med ett B-körkort (för bil) får du alltså köra alla mopeder, men har du inte B-körkort krävs alltså att du har ett motsvarande tillstånd för din moped.

Hur går det till att ta AM-körkort?

För att ta AM-körkort, som krävs för att köra en elmoped klass 1 utan B-körkort, måste du vara minst 15 år. Därefter behöver du göra en teoretisk och en praktisk del på en trafikskola.

Den teoretiska delen omfattar kunskap om trafikregler och säkerhet. Den praktiska delen innebär att du ska visa att du kan köra säkert och korrekt på en moped.

När du klarat både teori och körprov, så kan du ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen och sedan göra det kommunala förarprovet. Om du klarar detta så får du ditt AM-körkort.

Mer utförlig information hittar du i vår artikel om hur det går till att ta AM-körkort.

Hur går det till att ta förarbevis för moped klass 2?

För att få köra en moped klass 2 krävs att du har ett godkänt förarbevis. För att ta förarbeviset behöver du ha fyllt 15 år och genomgå en teoretisk och en praktisk utbildning som inkluderar minst två timmars körning i trafik.

Den teoretiska delen fokuserar på trafikregler, säkerhet och miljö, och den praktiska delen på körteknik och trafikmiljö. Efter att ha klarat både den teoretiska och praktiska delen av utbildningen kan du ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen. Mer information finns på Transportstyrelsens hemsida.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar