Moped, klass 1 eller 2?

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

När du funderar på att köpa en moped kanske du har märkt att det finns två olika typer att välja mellan: klass 1 och klass 2. Men vilken är egentligen rätt för dig? I den här artikeln ska vi titta på skillnaderna mellan dem och hjälpa dig att fatta det bästa beslutet.

Kortfattat:

Klass 1: Förarbevis krävs, maxhastighet upp till 45 km/tim, tillåten på bilvägar, användning av motorcykelhjälm, registrering och försäkring krävs.

Klass 2: Förarbevis krävs om du är född efter 30 september 2009, maxhastighet upp till 25 km/tim, tillåten på både cykelvägar och bilvägar, användning av vanlig cykelhjälm, ingen registrering krävs men trafikförsäkring är nödvändig.

Vad är skillnaden mellan en moped klass 1 och 2?

Klass 1Klass 2
Maxhastighet45 km/h25 km/h
Får köras påBilvägBilväg och cykelväg
Åldersgräns15 år15 år
Körkortskrav*AM-körkortFörarbevis
Registreringskrav**JaNej
*Om du har ett körkort för bil (B-körkort) så gäller det även för båda mopedklasserna
**Innebär att mopeden måste vara registrerad och ha godkänd trafikförsäkring så länge den inte är avställd, det vill säga så länge den används

  • Klass 1 Elmoped: Klass 1-elmopeder är den mer kraftfulla typen och kan nå hastigheter upp till 45 km/h. Dessa elmopeder kräver ofta ett mopedkörkort och följer regler och bestämmelser för mopeder. Om du är intresserad av en snabbare och mer kraftfull elmoped är klass 1 det du letar efter. Läs gärna vår köpguide för elmopeder klass 1.
  • Klass 2 Elmoped: Klass 2-elmopeder är utformade för att ha en begränsad hastighet, vanligtvis upp till 25 km/h. Dessa elmopeder betraktas som låghastighetsfordon och får vanligtvis köras på cykelbanor och vägar där cyklar tillåts. Läs gärna vår köpguide för elmopeder klass 2.

Genom att förstå skillnaderna mellan Klass 1- och Klass 2-elmopeder kan du bättre avgöra vilken typ som passar dina körbehov, önskad hastighet och eventuella lagkrav.

Vad krävs för att få köra moped klass 1?

För att köra en klass 1-moped behöver du ett förarbevis med behörighet AM eller ett vanligt körkort. Du måste också vara minst femton år gammal och ha genomgått en utbildning och klarat ett kunskapsprov.

En klass 1-moped måste:

  • Vara registrerad och påställd med trafikskatt betald
  • Ha en giltig registreringsskylt
  • Vara försäkrad med minst en trafikförsäkring
  • Dessutom måste du använda en hjälm av samma typ som används för motorcyklar när du kör en klass 1-moped

För en moped klass 1 gäller samma parkeringsregler som för en vanlig bil. Se därför upp med hur du parkerar, om du till exempel ställer mopeden i ett cykelställ eller på trottoaren så kan det bli böter.

Vad krävs för att få köra moped klass 2?

Om du är född efter 30 september 2009 behöver du ha ett särskilt förarbevis för klass 2. Tidigare gällde att man behövde vara minst femton år gammal för att köra en klass 2-moped.

I princip gäller annars samma regler som för en vanlig cykel, och du ska till exempel inte ha någon registreringsskylt och behöver inte heller betala de avgifter som krävs för klass 1.

När du kör en klass 2-moped måste du använda en hjälm, men det räcker med en vanlig cykelhjälm. Dessutom kan du parkera en klass 2-moped i cykelställ och på platser där cyklar är tillåtna utan att behöva betala för parkering.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar