Så påverkas elmopedens batteri av kyla och värme

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Batterier i elmopeder är särskilt känsliga för både höga och låga temperaturer, vilket kan påverka batteriets prestanda och livslängd. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur kyla och värme påverkar batteriet, och ge några tips och riktlinjer för hur du kan ta hand om ditt elmopedbatteri för att undvika temperaturens påverkan på dess livslängd.

Varför temperatur spelar roll för elmopedens batteri

Varje elmoped har en specificerad drifts- och förvaringstemperatur som anges i dess specifikationer.

Exempel på skötselintruktioner för batteriet på en moped från NIU
Ett exempel på information om hur batteriet laddas optimalt, från manualen på en NIU-moped

Genom att ta reda på din elmopeds optimala temperatur kan du undvika att den överhettar eller råkar ut för urladdning som skadar batteriprestandan. Batterierna i elmopeder är särskilt känsliga för extrema temperaturer.

Hur påverkas mopedens batteri av kyla?

Batterier, särskilt litiumbatterier, fungerar genom kemiska reaktioner. Kylan kan sakta ned eller stoppa dessa kemiska reaktioner, vilket minskar batteriets prestanda och kapacitet.

Om du inte tar hand om ditt batteri under kalla årstider kan det kraftigt minska din räckvidd. Till exempel kan ett batteri som normalt ger 6 till 8 mil i varmt eller normalt väder endast ge 2 till 3 mil i kallt väder.

Långvarig exponering för kalla temperaturer kan dessutom permanent skada batteriet. Därför är det viktigt att ta hand om ditt elmopedbatteri för att undvika temperaturens påverkan på batteriets livslängd.

Hur påverkas mopedens batteri av hög värme?

Elmopedens batteri påverkas även av höga temperaturer. Precis som kylan kan påverka batteriets prestanda och livslängd kan även överhettning orsaka problem. Här är några sätt på vilka hög värme kan påverka elmopedens batteri:

Minskad kapacitet. Vid höga temperaturer ökar risken för att batteriet förlorar kapacitet. Det kan innebära att batteriet inte kan lagra lika mycket energi som tidigare, vilket resulterar i minskad räckvidd för din elmoped.

Ökad självurladdning. Värmen kan öka självurladdningen av batteriet, vilket innebär att batteriet tappar laddning även när det inte används. Detta kan leda till att batteriet blir tomt snabbare och kräver mer frekvent laddning.

Förkortad livslängd. Batteriets livslängd kan förkortas avsevärt vid höga temperaturer. Det kan leda till att batteriet blir mindre effektivt över tid och kräver ersättning eller reparation.

Så tar du hand om mopedens batteri

Här är några tips som hjälper dig att bevara batteriets livslängd när det är kallt ute.

När du laddar din elmoped bör du se till att göra det vid en varm eller normal temperatur.

Om ditt elmopedbatteri är avtagbart kan du enkelt ta med det inomhus. Annars bör du föra in hela elmopeden. Undvik att ladda batteriet under extremt varma eller kalla förhållanden.

Undvik att parkera elmopeden i direkt solljus under längre perioder.

När mopeden inte används ska du inte överladda batteriet.

Tyvärr låter vissa förare sitt elmopedbatteri vara oladdat i tron att de inte kommer att använda det på ett tag. Men precis som med alla andra elektroniska enheter bör du fortfarande ladda batteriet för att förhindra att dess kapacitet minskar. Undvik dock att ladda till 100%. Försök istället att ladda det till 50% till 90% av batteriets kapacitet. Att ladda inom denna kapacitet är en optimal lagringsnivå som orsakar mindre skada på batteriet.

När mopeden används regelbundet ska du sikta på att ladda batteriet helt

I motsats till det tidigare tipset, om du använder din elmoped regelbundet under den kalla säsongen, se till att ladda batteriet till 100%. Även om att ladda batteriet till 90% hjälper till att bevara dess prestanda, behöver batteriet extra kraft för att fungera optimalt när det är kallt.

Spänningen sjunker vid kalla temperaturer, vilket resulterar i sämre batteriprestanda. Därför är det bäst att ha ett fulladdat batteri för att få ut mesta möjliga av din elmoped.

Förvaring på rätt sätt

Oavsett om du kommer att använda din elmoped imorgon eller om du ska låta den stå oanvänd en tid, är det viktigt att förvara batteriet på rätt sätt. Se till att förvara batteriet inomhus i ett förvaringsutrymme där temperaturen är mellan 10-30 grader.

Om det inte är möjligt att förvara din elmoped inuti hemmet går det också bra att förvara den i utrymmen som ett garage eller ett förråd, så länge det inte är för kallt.

Om batteriet har utsatts för extremt låga temperaturer är det viktigt att låta batteriet eller elmopeden vara vid rumstemperatur i flera timmar innan du laddar. Att koppla in ett fruset batteri kan orsaka plötslig överhettning på grund av elektriciteten.

Rengöring med jämna mellanrum

Slutligen, om du inte kommer att använda din elmoped på ett tag, se till att rengöra den regelbundet, särskilt batteriet. Att lämna ditt elmopedbatteri smutsigt eller med korrosion kan minska dess kapacitet och livslängd. Likaså kan damm i elmopeden orsaka problem med andra komponenter. Att torka av den eller rengöra den med en lätt fuktig trasa kommer att göra susen.

Om du är osäker på hur du rengör din elmoped finns det en guide om hur du underhåller elmopeder på rätt sätt.

Bonustips! Ställ av mopeden om den inte används

Om du ska låta din moped stå oanvänd en längre tid är det en bra idé att ställa av den, så slipper du även en del extra kostnader. Läs gärna vår artikel om att ställa av en moped.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar