Ställa av och på moped – så gör du

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

När snön faller och du längtar efter varmare dagar kan det vara dags att ge din moped en välförtjänt paus. Varför inte ta tillfället i akt och avställa den under vintermånaderna eller när du är bortrest? Det är ett smart sätt att undvika onödiga kostnader och samtidigt se till att din trogna tvåhjuling är i toppform när våren kommer.

Här delar vi med oss av vad du behöver tänka på när du ska ställa av din moped, tips och tricks för att ge moppen den kärlek den förtjänar under viloperioden – och naturligtvis hur du får igång den igen när det är dags att ge sig ut på vägarna!

📌 Snabbsummering

 • Avställ din moped via Trafikstyrelsens e-tjänst för att undvika kostnader
 • Kontakta ditt försäkringsbolag för att lägga försäkringen vilande
 • Förbered moped för långtidsförvaring genom att göra rent och utföra nödvändig service, samt ta ut och ladda batteriet regelbundet

Vid återanvändning, ställ på mopeden genom Trafikstyrelsens tjänst och se till att ha en giltig trafikförsäkring.

Den här sidan innehåller reklamlänkar. Det innebär att EVfakta får en liten provision om du handlar en produkt efter att ha klickat på vår länk. Det kostar dig inget, och hjälper oss driva sidan vidare. Tack!

Anmäl att du vill ställa av din moped

För att avställa din moped behöver du bara använda Trafikstyrelsens smidiga e-tjänst. Genom att anmäla avställningen betraktas din moped som ur bruk, vilket innebär att den inte längre är tillåten att använda. Under tiden den är avställd slipper du betala både trafikförsäkring och fordonsskatt.

När du är redo att ge dig ut på vägarna igen behöver du bara ”ställa på” mopeden (mer information kommer längre ner).

Kontakta försäkringbolaget

Ta kontakt med ditt försäkringsbolag för att säkerställa att din moped är korrekt försäkrad när den är avställd. Om du har en hel- eller halvförsäkring kopplad till mopeden kan du be om att försäkringen läggs vilande under den period då mopeden inte används. På så sätt slipper du betala full premie när den är avställd.

När du sedan är redo att använda mopeden igen kan du enkelt återuppta försäkringen och ge dig ut på vägarna med trygghet.

ICA mopedförsäkring

ICA mopedförsäkring

Med mopedförsäkring via ICA försäkrar du enkelt både vanlig, oregistrerad moped och EU-moppe, inklusive elmoped. Välj mellan hel-, halv- eller trafikförsäkring.

Räkna på ditt pris

Så förbereder du din moped för att bli avställd

Ge din moped bästa möjliga vård under långa perioder av inaktivitet, som vinterförvaring eller annan långtidsförvaring. Följ några enkla steg för att säkerställa att din moped hålls i toppskick och är redo att användas när du behöver den.

För alla mopeder:

 • Se till att ha en torr inomhusplats tillgänglig, som ett garage eller förråd, där du kan förvara din moped
 • Om din moped behöver reparation eller om det finns reservdelar som behöver bytas ut, se till att göra det innan du förvarar den. Detta underlättar när du ska använda den igen och det är vanligtvis enklare att få snabb service under vintern
 • Rengör noggrant mopeden för att ta bort vägsalt och smuts som kan skada lacken
 • Täck gärna mopeden med ett kapell som skyddar mot damm och smuts, och även bidrar till minskad risk för att mopeden blir stulen

För elmopeder:

 • Montera ur batteriet och ladda det regelbundet för att bibehålla dess prestanda, gärna en gång i månaden

För bensindrivna mopeder:

 • Dränera förgasaren genom att koppla ur slangen och låta mopeden gå på tomgång. Se till att täppa för hålet där vakuumslangen satt för att undvika att förgasaren drar in luft och skadas
 • Fyll tanken helt för att förhindra kondensbildning
 • Byt motoroljan inför långtidsförvaringen för att undvika skador på packningar och andra komponenter
 • Ta ur batteriet och ladda det regelbundet för att hålla det i gott skick, gärna en gång i månaden

Så ställer du på mopeden igen

När det är dags att återuppta användningen av din moped efter att den har varit avställd, behöver du vända dig till Trafikstyrelsen igen. De erbjuder en smidig tjänst för att ställa på fordon på sin webbplats för att ställa på mopeden.

Det är viktigt att notera att det inte kostar något att ställa på mopeden, men det är en laglig skyldighet att ha en giltig trafikförsäkring för att kunna använda den igen. Se till att teckna en sådan försäkring innan du ställer på mopeden för att vara i full överensstämmelse med reglerna.

Kostar det något att ställa på mopeden?

Nej, att ställa på mopeden igen är helt avgiftsfritt. Däremot ska du omedelbart börja betala de löpande kostnader som gäller för en moped, till exempel måste du ha en giltig trafikförsäkring. Du kan läsa mer om det och hur du hittar en prisvärd försäkring i vår artikel om mopedförsäkringar.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar