Bästa mopedförsäkringen för elmoped 2023

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Du som har eller tänkt skaffa moped måste också ta ställning till vilken typ av försäkring du ska ha. För att få köra din moped kräver lagen att du har som minst en trafikförsäkring, det gäller både för moped klass 1 och 2.

Vill du ha ett mer heltäckande skydd mot saker som stöld eller skador på mopeden måste du teckna en försäkring som täcker det. Vad bör du då tänka på när du väljer försäkring till din moped, och vilket försäkringsbolag är bäst?

Så utvärderar du vilken försäkring som är bäst för din moped

Att utvärdera vilken mopedförsäkring som är bäst för dig kan göras genom att överväga följande faktorer:

  1. Omfattning: Bedöm vilken typ av försäkring du behöver för din moped. Det finns vanligtvis tre typer av försäkringar: trafikförsäkring (obligatorisk), halvförsäkring och helförsäkring. Välj en omfattning som passar dina behov och budget.
  2. Pris: Jämför priserna från olika försäkringsbolag för att se vilket som erbjuder det bästa värdet för pengarna. Var noga med att jämföra både premien och eventuella självrisker eller andra avgifter.
  3. Kundrecensioner: Läs recensioner och omdömen från andra kunder om försäkringsbolaget och deras service. Det kan ge dig en uppfattning om kundnöjdheten och pålitligheten hos försäkringsbolaget.
  4. Försäkringsvillkor: Granska noggrant försäkringsvillkoren för att förstå vad som täcks och vilka undantag som kan finnas. Se till att försäkringen ger tillräckligt skydd för dina specifika behov, som exempelvis stöld, skador eller personskador.
  5. Kundsupport: Bedöm hur tillgängligt och hjälpsamt försäkringsbolagets kundsupport är. Det kan vara viktigt att ha en smidig kommunikation och snabb hjälp om du skulle behöva göra en skadeanmälan eller ställa frågor.

Genom att väga in dessa faktorer kan du göra en mer informerad bedömning och välja den mopedförsäkring som bäst passar dina behov och önskemål.

Du kan få hjälp att jämföra mopedförsäkringar genom Konsumenternas hemsida. De ger dock inga allmäna rekommendationer kring vilken försäkring som är bäst.

Vad säger lagen om försäkring till mopeden?

Om du har en moped måste du också enligt lag ha en försäkring. Men vilken typ av försäkring du behöver beror på om din moped är klass 1 eller 2.

En moped klass 1 är snabbare och måste vara registrerad hos Transportstyrelsen. Det betyder att du måste ha en trafikförsäkring hela tiden, även om du inte kör mopeden. Annars får du betala en saftig avgift för varje dag den är oförsäkrad. Om du vill spara pengar kan du ställa av mopeden när du inte använder den.

En moped klass 2 är långsammare och behöver inte vara registrerad. Då räcker det att du har en trafikförsäkring när du kör mopeden. Om du låter den stå i garaget behöver du inte betala något. Men glöm inte att skaffa en försäkring innan du sätter dig på sadeln igen.

Vilken sorts försäkring passar din moped?

Om du har en moped måste du ha en försäkring som skyddar dig och andra i trafiken. Men det finns olika typer av försäkringar som ger olika mycket skydd. Här är en snabbguide till vad de innebär och vad du bör tänka på när du väljer.

Kom igåh att själv läsa villkoren i just den försäkring du tecknar. De exakta villkoren kan skilja sig åt, och nedan behöver inte nödvändigtvis stämma i 100% av fallen.

Trafikförsäkring – det billigaste alternativet

Det här är den minst täckande försäkring som lagen kräver att du har. Den täcker personskador på dig och andra, samt skador på andras fordon och egendom. Du kan också få ersättning om du får bestående men eller behöver kristerapi efter en olycka. Däremot täcker den inte skador på din egen moped.

Halvförsäkring – ett bra skydd för de flesta

Den här sortens försäkring har allt som trafikförsäkringen har, plus lite till. Den täcker också brand, blixtnedslag, stöld och skadegörelse. Du får normalt också hjälp med transport av mopeden och hemfärd om du råkar ut för en olycka. Dessutom får du juridisk hjälp om du hamnar i en tvist om din moped.

Tänk på att de flesta försäkringsbolag kräver att du låser din moped med ett lås som godkänts enligt klass 3. För mer information rekommenderar vi att du läser vår artikel om de bästa godkända låsen för din moped.

ABUS City Chain X-Plus 140cm

ABUS City Chain X-Plus 140cm

Kraftfullt och säkert

Grov 10 mm sexkantskätting och ett låshus med PowerCell och PowerLink-teknologi gör detta till ett mycket säkert och prisvärt lås.

Godkänt för cykel, moped och MC.

Köp hos Evobike.se

Helförsäkring – det bästa skyddet för din moped

Helförsäkringen är den mest omfattande. Den har allt som halvförsäkringen har, plus att den täcker vagnskador. Det betyder att du får ersättning för reparation om din moped blir skadad i en krock, välter eller körs omkull.

Vad kostar en mopedförsäkring?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Det beror på vad du vill ha för skydd och vad din moped är värd. En trafikförsäkring är billigast, men ger minst skydd. En hel- eller halvförsäkring är dyrare, men ger mer skydd.

En ny och dyr moped kostar mer att försäkra än en gammal och billig. Men du får också mer pengar tillbaka om något händer med den. För att få ett exakt pris måste du kontakta ett försäkringbolag (går oftast att göra direkt via deras hemsidor).

Ett ungefärligt pris för en ny elmoped är enligt vår erfarenhet ca 3 000 – 8 000 kronor per år, beroende på nivå av skydd.

ICA mopedförsäkring

ICA mopedförsäkring

Med mopedförsäkring via ICA försäkrar du enkelt både vanlig, oregistrerad moped och EU-moppe, inklusive elmoped. Välj mellan hel-, halv- eller trafikförsäkring.

Räkna på ditt pris

Hur gör man för att anmäla en skada?

Det enklaste sättet att anmäla en skada är i de flesta fall att använda försäkringsbolagets egna tjänst, som du oftast kan nå via deras hemsida. Om du vill ha personlig service, till exempel för att kunna ställa frågor, så går det ofta bra att ringa också.

Tänk på att alltid vara noggrann med att dokumentera skadan om du råkar ut för en olycka. Det är till stor hjälp för att göra processen smidig med försäkringsbolaget.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar