Bästa godkända låset till moped 2023

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Om du har eller tänker skaffa en moped, är det viktigt att du också skaffar ett rejält lås. Det gäller särskilt om du har en ny och fräsch modell som lockar tjuvarnas blickar. Har du inte ett tillräckligt kraftigt lås är det tyvärr enkelt för tjuvar att bryta upp och plocka med sig din moped eller motorcykel.

Med ett bra lås kan du sova lugnare om natten och veta att din moped är trygg. Dessutom får du bättre ersättning från ditt försäkringsbolag om olyckan skulle vara framme. I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer lås, och tipsar om de bästa mopedlåsen just nu.

Den här sidan innehåller reklamlänkar. Det innebär att EVfakta får en liten provision om du handlar en produkt efter att ha klickat på vår länk. Det kostar dig inget, och hjälper oss driva sidan vidare. Tack!

De lås vi specifikt rekommenderar är:

🥇 Säkraste och bästa låset: ABUS City Chain X-Plus 140cm

💰 Bästa budgetvalet (som ändå är av hög kvalitet): Qvarken Låspaket 1,5m

Ett riktigt billigt (men ej godkänt i klass 3) alternativ är också budgetlåset CC Lock 4411 från ABUS. Vi rekommenderar dock det i första hand som ett extralås, eftersom det inte ger ett lika bra skydd som de godkända låsen.

Välj ett lås som är godkänt i klass 3

Det smartaste är att alltid välja ett lås som är godkänt i klass 3. Det betyder att låset har klarat tuffa tester och att det täcker stöldskyddet på din försäkring. Förutsatt att du har en hel- eller halvförsäkring som inkluderar stöldskydd, förstås.

Kom ihåg att det lilla styrlåset som sitter på de flesta mopeder och motorcyklar inte räcker för att skydda din hoj. Styrlåset är bara en extra säkerhetsåtgärd, inte ett fullgott lås.

För att vara helt på den säkra sidan kan du alltid kolla med ditt försäkringsbolag om de godkänner det lås du har tänkt köpa. Men om du väljer ett lås i klass 3 ska det inte vara några problem hos de flesta bolag.

Vilken sorts lås är bäst?

Det finns många olika lås att välja mellan, både billiga och dyra, och av olika märken. Vissa märken, som till exempel ABUS, har ett gott rykte om sig att vara svåra att forcera och kan därför avskräcka en del tjuvar från att ens försöka. Men det viktigaste är ändå hur bra låset faktiskt håller om någon ger sig på det med våld.

De bästa låsen för MC och moped är de som har en kätting (kedja). Kättingen ska du trä genom någon del av ramen, till exempel där framhjulet sitter fast. Du ska också fästa kättingen runt något stabilt, som en lyktstolpe eller ett cykelställ.

Lås inte bara fast hjulet, för då kan tjuven bara skruva loss det och ta resten av mopeden. Det är också smart att parkera och låsa din moped där det är mycket folk och ljus, så att tjuven inte kan jobba ostört med ditt lås.

Bästa låset för moped och MC 2024

Vi rekommenderar att du väljer ett kättinglås som godkänts för klass 3. En välkänd tillverkare som är erkänt bra är ABUS, men det finns även andra lås som kan erbjuda ett bra skydd till ett lägre pris.

De lås vi specifikt rekommenderar är:

🥇 Säkraste och bästa låset: ABUS City Chain X-Plus 140cm

💰 Bästa budgetvalet (som ändå är av hög kvalitet): Qvarken Låspaket 1,5m

Ett riktigt billigt (men ej godkänt i klass 3) alternativ är också budgetlåset CC Lock 4411 från ABUS. Vi rekommenderar dock det i första hand som ett extralås, eftersom det inte ger ett lika bra skydd som de godkända låsen.

ABUS City Chain X-Plus 140cm

ABUS City Chain X-Plus 140cm

ABUS City Chain X-Plus 140cm

Kraftfullt och säkert

Grov 10 mm sexkantskätting och ett låshus med PowerCell och PowerLink-teknologi gör detta till ett mycket säkert och prisvärt lås.

Godkänt för cykel, moped och MC.

Köp hos Evobike.se

ABUS City Chain X-Plus 140cm är perfekt för att hålla din moped eller MC säker. Med en 140 cm lång kätting kan du enkelt fästa fordonet vid en stolpe utan problem. Låset har en smidig integrerad låsmekanism i ändarna av kättingen, vilket gör det enkelt att låsa fast din moped även i trånga utrymmen.

Låshuset är tillverkat med högsta kvalitet och har testats för att klara av tuffa väderförhållanden. Du kan verkligen känna att det är ett gediget lås som kommer att hålla länge. Det bästa är att ABUS erbjuder en låsgaranti, vilket ger dig extra trygghet. Om låset skulle bli forcerat och din moped blir stulen, kan du få en ersättning på 1 000 kronor. Även om det kanske inte täcker hela kostnaden för din mopeds värde ger det en stark signal om att ABUS verkligen sätter kvalitet i fokus.

Vi gillar verkligen att detta lås är godkänt för användning med både MC, moped och cykel. Det gör det till ett mångsidigt lås som passar olika typer av tvåhjuliga fordon. Med ABUS-låset kan du känna dig trygg och lita på att din moped är säker och skyddad mot stöld.

Köp hos EvoBike.

Qvarken Låspaket 1,5m

Qvarken låspaket för moped

Qvarken Låspaket 1,5m

Lång och rejäl kedja

Detta är en pålitlig och certifierad lösning för att säkra din moped. Det innehåller en tygklädd låskätting med löpögla och ett hänglås Klass 3. Gediget och godkänt av Stöldskyddsföreningen, och till ett bra pris.

Köp hos Elcykelvaruhuset

Qvarken Låspaket 1,5m är ett mycket bra alternativ, till ett lägre pris än de dyrare låsen från ABUS. Den klädda kättingen på 150 cm kombinerat med ett lås som godkänts av SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen) gör att du kan vara trygg i att din moped är säker.

150 cm är relativt långt för den här typen av lås, vilket både är en fördel och en nackdel. Fördelen är att det blir lättare att fästa mopeden vid ett annat föremål, exempelvis en stolpe. Å andra sidan är det mer kätting att hantera, vilket både är lite tyngre och tar mer plats.

Köp hos Elcykelvaruhuset.

Bästa lågbudgetalternativet (perfekt som extralås)

ABUS Kombinationslås

Abus Robust kedjelås CC Lock 4411

Grundläggande skydd för en billig peng

Lättviktig kätting med kombinationslås som är både enkelt och smidigt att låsa och låsa upp. Ger ett grundläggande skydd, men är enklare att bryta upp än ett dyrare (godkänt lås).

Köp hos Kjell & Co

Vi rekommenderar alltid att använda ett godkänt lås, eftersom det annars kan bli svårt att få ersättning om mopeden blir stulen. Samtidigt är godkända lås i regel också relativt dyra, och ibland kan det finnas skäl till att kunna nöja sig med ett billigt och enkelt lås.

Då är det här låset från ABUS ett bra alternativ, utrustad med ett smidigt kombinationslås och hyggligt lång beklädd kedja.

Köp hos Kjell & Company.

Vanliga frågor om lås till mopeder

Vilken typ av lås är bäst för en moped?

För att säkra din moped är det rekommenderat att använda ett godkänt säkerhetslås av hög kvalitet, helst ett lås med kätting (kedja). Dessa lås är vanligtvis robusta och svåra att bryta upp. Det är också bra att använda flera lås för att försvåra för tjuven.

Hur låser jag min moped på ett säkert sätt?

När du fäster låset på din moped är det viktigt att välja en fast och stabil punkt att låsa fast den i. Det kan vara ett stadigt staket, en markbult eller en fast installationspunkt på gatan. Se till att låset sitter ordentligt runt ramen eller hjulet på mopeden och att det inte går att ta loss den utan att bryta upp låset.

Här är en bra video som visar hur du kan göra.

Hur ofta behöver jag smörja eller underhålla låset?

Det är bra att regelbundet kontrollera och underhålla ditt lås för att säkerställa dess funktion och hållbarhet. Smörj låset med en lämplig smörjmedel, till exempel ett låsolja, med jämna mellanrum för att förhindra rostbildning och säkerställa att det fungerar smidigt. Följ tillverkarens rekommendationer angående underhåll och smörjning.

Vad gör jag om jag tappar bort nyckeln till låset?

Om du tappar bort nyckeln till ditt lås bör du kontakta tillverkaren eller en låssmed för att undersöka möjligheterna att få en reservnyckel eller få låset öppnat. Det kan krävas bevis på att du är ägaren till mopeden innan de utför några åtgärder.

Hur kan jag få ett nytt lås om mitt gamla blir stulet eller trasigt?

Om ditt lås blir stulet eller skadat bör du kontakta tillverkaren eller en auktoriserad återförsäljare för att köpa ett nytt lås. Du kan också kontakta en låssmed för att få hjälp med att byta ut låset. Se till att välja ett lås av liknande eller bättre kvalitet för att säkerställa mopedens skydd.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar