Vad kostar det att ladda en elmoped?

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

En av de mest lockande fördelarna med elmopeder är den lägre kostnaden för att ladda batteriet jämfört med att tanka bensin. Men det kan vara svårt att få grepp om vad det faktiskt kostar, om du vill kunna jämföra med ett alternativ. I denna artikel kommer vi att utforska priset för att ladda en elmoped och ge dig en uppskattning baserat på genomsnittliga värden.

Priset för att ladda en elmoped beror på flera faktorer, inklusive elpriser, batterikapacitet och laddningshastighet. Generellt sett är dock kostnaden för att ladda en elmoped betydligt lägre än kostnaden för att tanka en bensindriven moped.

Så mycket kostar det att ladda elmopedens batteri

För att få en uppskattning av kostnaden kan vi använda några genomsnittliga värden. En vanlig elmoped har vanligtvis en batterikapacitet på cirka 2-3 kWh. Priserna för el varierar över tid och plats, men vi kan använda ett genomsnittligt elpris på 1-2 kronor per kWh för att få en ungefärlig uppskattning.

Räkneexempel: Om vi antar ett elpris på 1,5 kronor per kWh och en batterikapacitet på 2,5 kWh, blir kostnaden för att ladda en elmoped ungefär 3,75 kronor (1,5 kr * 2,5 kWh) för en fullständig laddning.

Detta är dock bara en uppskattning och kostnaden kan variera beroende på faktorer som elprisvariationer och effektiviteten hos själva mopeden.

Kostnad per mil när du kör en elmoped

Det kan vara intressant att räkna ut kostnaden per mil, inte minst för att kunna jämföra med andra typer av fordon.

Räkneexempel: Om vi utgår från att en fullständig laddning av elmopeden kostar cirka 3,75 kronor och ger en räckvidd på 6 mil, kan vi beräkna kostnaden per mil genom att dela kostnaden med räckvidden.

Kostnad per mil = Total kostnad / Räckvidd

I det här fallet blir det:

Kostnad per mil = 3,75 kronor / 6 mil ≈ 0,625 kronor/mil

Så kostnaden per mil skulle vara ungefär 0,625 kronor.

Detta är bara en uppskattning och kan variera beroende på faktorer som elprisvariationer och effektiviteten hos mopeden.

Hur mycket billigare är det attt köra på el jämfört med bensin?

Först och främst, vi utgår från att jämföra med en bensindriven moped som har en bränsleförbrukning på 0,25 liter per mil och ett bensinpris på 20 kronor per liter. Det är en ungefärlig men realistisk jämförelse.

Räkneexempel:

Kostnad per mil för bensindriven moped = Bränsleförbrukning per mil * Bensinpris

Kostnad per mil för bensindriven moped = 0,25 liter/mil * 20 kronor/liter = 5 kronor/mil

Så kostnaden för att köra en bensindriven moped skulle vara cirka 5 kronor per mil.

För elmopeden gjorde vi tidigare en beräkning där en fullständig laddning kostade 3,75 kronor. Med en räckvidd på 6 mil kom vi fram till en milkostnad på 0,625 kr. Det innebär att elmopeden är ca 87% billigare att köra!

Vi kan se att kostnaden per mil är betydligt lägre för elmopeden jämfört med en bensindriven moped. Totalkostnaden blir dessutom lägre eftersom service och underhåll normalt sett kostar mer för en bensindriven moped.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar