Laddboxarnas värld är fylld av spännande teknik och smarta funktioner, och en av de viktigaste är lastbalansering. Det är en smart teknik som hjälper till att undvika eldramatik när elbilar laddas.
Vad innebär lastbalansering?
Lastbalansering är en teknik som används i laddboxar för att optimera laddningen av elbilar. När en elbil laddas kan det uppstå en hög belastning på huvudsäkringen, vilket kan leda till överbelastning och strömavbrott. Lastbalansering hjälper till att jämna ut belastningen genom att fördela den tillgängliga effekten mellan allt som drar ström i hushållet.
Hur fungerar lastbalansering i en laddbox?
En laddbox med lastbalansering övervakar kontinuerligt den totala elförbrukningen i fastigheten. Om belastningen närmar sig den maximala kapaciteten hos elnätet kan laddboxen begränsa effekten (alltså ladda långsammare) för att säkerställa att den totala belastningen inte blir för hög.
Vilka typer av lastbalansering finns?
Det finns tre huvudsakliga typer av lastbalansering:
- Dynamisk lastbalansering: Denna typ av lastbalansering är vanligast i privata hushåll. Genom att övervaka den totala elförbrukningen i fastigheten kan den dynamiska lastbalanseringen undvika överbelastning av huvudsäkringen genom att justera laddningshastigheten för elbilen.
- Statisk lastbalansering: Statisk lastbalansering används på platser med flera laddstationer, som publika laddstationer eller bostadsrättsföreningar med gemensamma laddstolpar. Varje laddstolpe har då en maximal effekt som inte kan överskridas. Detta säkerställer att alla som behöver ladda sina elbilar kan göra det utan att överbelasta huvudsäkringen för laddstationen.
- Manuell lastbalansering: Vissa laddboxar ger dig möjlighet att själv justera laddningseffekten, till exempel genom en app. Det ger flexibilitet att välja olika effektnivåer efter eget önskemål. Till exempel kan du välja en högre laddningseffekt på natten när den totala elförbrukningen är lägre och en lägre effekt under dagen när elförbrukningen är högre.
Har alla laddboxar lastbalansering?
Nej, alla laddboxar har inte automatisk lastbalansering. Det beror på vilken modell du väljer.
Vissa enklare och äldre laddboxmodeller kan sakna lastbalanseringsfunktioner och helt enkelt hålla en och samma fasta effektnivå i alla lägen. Dessa äldre modeller kan kräva att man manuellt övervakar och hanterar belastningen för att undvika överbelastning av elnätet.
Mer avancerade och moderna laddboxar har ofta inbyggd lastbalanseringsteknik. Då kan du i de flesta fall själv välja om du vill att lastbalanseringen ska vara dynamisk, statisk eller manuell.
När du köper en laddbox är det idag vanligast att lastbalansering är tillgängligt som ett tillval, till en extra kostnad. Vill du läsa mer om laddboxar rekommenderar vi att du läser vår artikel om de bästa laddboxarna 2025.
Vad kostar lastbalansering?
Priset varierar beroende på vilken laddboxmodell och installationsfirma du anlitar. En bra tumregel är att du bör räkna med cirka 5 000 – 10 000 kronor. Bra att veta är att kostnaden för att installera lastblansering till din laddbox minskar med 50% genom att nyttja avdraget för grön teknik.
Som exempel tar Evify i skrivande stund 4 750 kronor för lastbalansering till den populära laddboxen Zaptec Go, med skatteavdraget inräknat redan i kassan.