Stålhästens elcyklar (komplett guide för 2023)

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Svenska cykelmärket Stålhästen har gjort sig ett namn genom sina stilrena, välbyggda och inte minst prisvärda cyklar. Sen en tid tillbaka tillverkar och säljer Stålhästen nu även elcyklar. Frågan är då om dessa lever upp till hypen, och om de kan vara ett bra köp? Läs vidare för att få koll på vilka cyklar Stålhästen säljer, hur de står sig mot andra märken, och köptips för dig som är sugen på att slå till.

Är Stålhästens elcyklar bra?

Stålhästens elcyklar har fått ett gott rykte och uppskattning för deras stilrena design, hög kvalitet och förmånliga priser. Många av deras kunder vittnar om att Stålhästen har bra och pålitliga cyklar (syns exempelvis på deras fina betyg hos Trustpilot). För den vanliga cyklisten är Stålhästens cyklar ett mycket bra alternativ.

Vilka elcyklar gör Stålhästen?

Stålhästen har en stor kollektion av modeller. De mest populära är de som har motorn monterad på mitten. Det ger den bästa kombinationen av prestanda och funktion, tack vare deras jämnare viktfördelning och mer naturliga känsla.

De flesta av Stålhästens cyklar är unisex och kan användas oavsett kön. I vissa fall finns det två olika modeller att välja mellan (herr och dam), där ramstorlek och utformning är det som skiljer sig åt.

Stålhästen Suverän Steps

Kraftfull och smidig

En imponerande elcykel som kombinerar stil, prestanda och pålitlighet. Med sitt centrala mittmotorsystem, generösa räckvidd, diskret design och praktiska funktioner är den ett utmärkt val för dig som vill ta cyklingen till nästa nivå.

Stålhästen Suverän Steps
 • Populär elcykelmodell med Shimano Steps mittmotorsystem
 • Mittmotorn ger en kraftfull och smidig cykelkänsla
 • 7 växlar ger möjlighet att anpassa trampning och elassistans
 • Batteriet har en räckvidd på upp till 70 km per laddning och laddas fullt på 4-6 timmar
 • Batteriet är diskret integrerat i ramen för en stilren look
 • Motorn är stark, tyst och styrs enkelt från knappar på styret
 • En avtagbar display ger all nödvändig information
 • Utrustad med fotbroms bak och hydraulisk skivbroms fram för pålitlig bromsning
 • Levereras 95% förmonterad med en detaljerad manual för enkel montering

Rekommenderad återförsäljare:

Stålhästen Suverän Steps

Suverän Step är den ultimata elcykeln för alla vardagssysslor och för dig som vill ha något extra. Med sitt centralt monterade motor- och batterisystem ger den en bättre viktfördelning och mer cykelkänsla än navmotoriserade modeller. Dessutom har du 7 växlar för att hitta den perfekta balansen mellan trampande och elassistans. Batteriet är diskret integrerat i ramen istället för på pakethållaren, vilket ger cykeln en stilfull analog look.

Motorn vid pedalen kommer från Shimano och ger tyst och effektiv assistans upp till 25 km/h. Du har full kontroll över assistansnivån och andra funktioner via den centralt placerade displayen på styret. Displayen är avtagbar och bärbar för enkel användning.

Närbild på Stålhästen Suverän Steps

Med ett 418 Wh-batteri får du en imponerande räckvidd på upp till 70 km per laddning. Laddning tar endast 4-6 timmar via ett vanligt vägguttag. Batteriet är löstagbart och kan låsas för extra säkerhet. Två nycklar medföljer för enkel användning.

Suverän Step är utrustad med en fotbroms bak och en effektiv hydraulisk skivbroms fram för pålitlig och säker bromsning. Dessutom levereras den med praktiska tillbehör som fotstöd, ringklocka, reflexer, fram- och bakbelysning, ett godkänt ramlås, samt en pakethållare och en stilren korg i rostfritt stål.

Hela drivlinan på Suverän Step kommer från Shimano Steps, vilket är ett välrenommerat mittmotorsystem känt för sin tillförlitlighet och fantastiska cykelkänsla. Shimano Steps har ett starkt nätverk av certifierade verkstäder i Sverige, vilket gör det enkelt att få hjälp med service och underhåll när det behövs.

Sammanfattningsvis är Suverän Step en imponerande elcykel som kombinerar stil, prestanda och pålitlighet. Med sitt centrala mittmotorsystem, generösa räckvidd, diskret design och praktiska funktioner är den ett utmärkt val för dig som vill ta cyklingen till nästa nivå.

Stålhästen Prima Steps

Stilig och pålitlig

En utmärkt elcykel för dig som söker både kraft, stil och pålitlighet. Med sitt kraftfulla mittmotorsystem, imponerande räckvidd, smarta design och praktiska funktioner är det en cykel som verkligen sticker ut.

Stålhästen Prima Steps
 • Populär elcykelmodell med Shimano Steps mittmotorsystem
 • Mittmotorn ger en kraftfull och smidig cykelkänsla
 • Batteriet har en räckvidd på upp till 70 km per laddning och laddas fullt på 4-6 timmar
 • Designen är stilren med en integrerad aluminiumlåda för batteriet på pakethållaren
 • Motorn är stark, tyst och styrs enkelt från knappar på styret
 • En avtagbar display ger all nödvändig information
 • Ramstorlek på 53 cm, vilket gör att den passar bäst för personer mellan 155-185 cm
 • Levereras 95% förmonterad med en detaljerad manual för enkel montering

Rekommenderad återförsäljare:

Stålhästen Prima Steps

Stålhästens Prima Step är en riktigt populär elcykelmodell som erbjuder en fantastisk cykelupplevelse. En av de bästa sakerna med Prima Step är det kraftfulla mittmotorsystemet från Shimano Steps. Med denna mittmotor får du en riktig cykelkänsla och en boost av kraft när du behöver det som bäst.

Med ett 418 Wh-batteri kan du enkelt nå hastigheter upp till 25 km/h utan någon större ansträngning. Och när du väl har nått den hastigheten kan du fortsätta cykla utan elassistans. Batteriet har en imponerande räckvidd på upp till 70 km per laddning, vilket gör det till ett pålitligt val för både korta och längre turer. Dessutom tar det bara 4-6 timmar att ladda det fullt via ett vanligt vägguttag.

Närbild på Stålhästen Prima Steps

Designmässigt är Prima Step en riktig pärla. Den har samma stilrena och vackra ram som Stålhästens populära Prima-modell, men ombyggd för att drivas av en elmotor. Batteriet är smart integrerat i en aluminiumlåda på pakethållaren, vilket ger cykeln en mer strömlinjeformad och elegant look. Batteriet är dessutom löstagbart, så du behöver inte oroa dig för att behöva bära hela cykeln till närmaste eluttag när det är dags att ladda.

Motorn på Prima Step är både kraftfull och tyst, vilket ger en härlig och smidig körupplevelse. Du kan enkelt styra motorn från knapparna på styret och all den viktiga informationen visas tydligt på en centralt placerad display. Displayen är avtagbar, vilket gör det enkelt att ta med sig den när du parkerar cykeln.

Prima Step har också flera andra praktiska och fina funktioner. Den har 7 växlar med vridreglage, vilket gör det enkelt att anpassa sig till olika terrängförhållanden. De stora sköna ballongdäcken är punkteringsskyddade, vilket minskar risken för ovälkomna punkteringar. Cykeln har också en aluminiumram, lackade stänkskärmar, fotstöd, ringklocka och reflexer för att öka både komfort och säkerhet.

Värt att nämna är att ramstorleken är på 53 cm, vilket gör att den passar bäst för personer mellan 155-185 cm.

Sammanfattningsvis är Stålhästens Prima Step en utmärkt elcykel för dig som söker både kraft, stil och pålitlighet. Med sitt kraftfulla mittmotorsystem, imponerande räckvidd, smarta design och praktiska funktioner är det en cykel som verkligen sticker ut.

Stålhästen E-Hybrid Steps

Sportig arbetshäst

En imponerande elcykel som verkligen imponerar när det kommer till prestanda och cykelupplevelse. För dem som älskar att cykla och samtidigt behöver snabb och effektiv transport, är denna cykel ett utmärkt val.

Stålhästen E-hybrid Steps
 • E-Hybrid Step är en kraftfull och effektiv elcykel med en imponerande cykelupplevelse
 • Batteriet har en räckvidd på upp till 70 km per laddning och laddas fullt på 4-6 timmar
 • Stilfull och minimalistisk design med grafitgrå ram och svarta detaljer
 • Motorn är stark, tyst och styrs enkelt från knappar på styret
 • Finns i herr- och dammodell med olika ramstorlek och form
 • Levereras 95% förmonterad med en detaljerad manual för enkel montering

Rekommenderad återförsäljare:

Stålhästen E-hybrid Steps

E-Hybrid Step är en imponerande elcykel som verkligen imponerar när det kommer till prestanda och cykelupplevelse. För dem som älskar att cykla och samtidigt behöver snabb och effektiv transport, är denna cykel ett utmärkt val.

En av dess mest framstående funktioner är mittmotorn, som inte bara ger en bättre balans, utan även ger cyklisten en extra känsla av styrka och kontroll. Det är som att få en naturlig förstärkning under trampningen, samtidigt som cykelkänslan bevaras.

Med sina 8 växlar får du möjligheten att enkelt anpassa trampningen och elmotorns assistansnivå efter dina behov och önskemål. Det ger en optimal balans mellan prestanda och bekvämlighet, samtidigt som du kan uppnå längre räckvidd och effektivare cykling.

Förutom den imponerande tekniken är E-Hybrid Step även utrustad med hydrauliska skivbromsar både fram och bak. Det ger snabb och pålitlig bromsning med överlägsen balans och kontroll, vilket är viktigt särskilt när du cyklar med högre hastigheter.

Displayen på cykeln är placerad på ett optimalt sätt framför dig och ger all den viktiga informationen du behöver. Här kan du enkelt hålla koll på hastigheten, assistansnivån, räckvidden, trippmätaren och mycket mer. Det ger en smidig och bekväm cykling där du alltid har kontroll över dina inställningar och prestanda.

Närbild på Stålhästen Ehybrid

När det kommer till batterikapacitet och laddning, är E-Hybrid Step väl rustad. Med sitt Shimano STePS-batteri på 418 Wh kan du uppnå en räckvidd på upp till 70 km på en enda laddning. Laddningstiden är också mycket rimlig, endast 4-6 timmar via ett vanligt vägguttag. Batteriet är dessutom löstagbart, vilket gör det enkelt att ladda det hemma eller på jobbet med hjälp av en adapter.

Utöver alla tekniska fördelar är E-Hybrid Step en riktig Stålhästen i utseende. Med sin vackra grafitgrå ram, svarta fälgar, stänkskärmar, styrstam och sadelstolpe, kombinerat med den matchande sadeln och handtagen, ger den en stilfull och minimalistisk look som verkligen står ut på vägarna.

E-Hybrid Step är också stolt utrustad med en pålitlig drivlina från Shimano Steps, som är välkänd för sin tillförlitlighet och fantastiska cykelkänsla. Detta gör att du kan vara säker på att du får högkvalitativ prestanda och en cykel som kommer att hålla länge. Shimano Steps har även ett stort nätverk av certifierade verkstäder runt om i landet, vilket gör det enkelt att få hjälp med service och underhåll när det behövs.

Herr- och dammodeller av E-hybrid

Värt att nämna är att den här cykeln finns i två olika modeller som ser lite olika ut och har olika storlek. Herrmodellen har en ramstorlek på 57 cm, vilket gör att den passar personer på 175-190 cm. Dammodellen är mindre, med en ramstorlek på 48 cm som ska passa personer på 155-180 cm.

För att göra upplevelsen komplett, levereras E-Hybrid Step med en rad praktiska tillbehör, inklusive lampor fram och bak, fotstöd, stänkskärmar, ringklocka och reflexer. Det är en komplett paketlösning som gör att du kan njuta av din cykling på bästa sätt, både i form och funktion.

Ska man välja elcykel med motorn i mitten, fram eller bak?

Valet av motorplacering på en elcykel beror på olika faktorer och preferenser, och det finns fördelar och nackdelar med varje alternativ. Här är en översikt över de olika motorplaceringarna:

Mittmotor (centralt monterad)

Fördelar:

 • Bättre viktfördelning
 • Naturlig känsla
 • Bra klättringsförmåga i backar

Nackdelar:

 • Oftast dyrare än andra alternativ

Frammotor

Fördelar:

 • Enkla att installera
 • Relativt billiga

Nackdelar:

 • Ojämn viktfördelning
 • Kan kännas ovant jämfört med en traditionell cykel

Bakmotor

Fördelar:

 • Bra acceleration
 • Känns relativt naturligt att cykla med

Nackdelar:

 • Ojämn viktfördelning
 • Kan ha vissa balansproblem på hala ytor

Det bästa valet av motorplacering beror på dina specifika behov, cykeltyp och terräng där du oftast cyklar. Mittmotorer är vanligtvis populära för deras jämnare viktfördelning och naturliga känsla, men både fram- och bakhjulsmotorer har sina fördelar i vissa situationer. Om du är osäker är det klokt att prova olika alternativ och se vilket som passar dig bäst.

Storleksguide för Stålhästens elcyklar

Nedan finns en översikt över Stålhästens elcyklar, deras ramstorlek och den rekommenderade längd som de uppger att den som cyklar ska ha.

ModellRamstorlekRekommenderad längd
Prima Steps53 cm155-185 cm
Suverän Steps53 cm155-185 cm
Hybrid Steps dam48 cm155-180 cm
Hybrid Steps herr57 cm175-190 cm

Provcykla Stålhästen

Om du är osäker på om en cykel från Stålhästen är rätt för dig så finns det två saker som är bra att känna till.

Först och främst finns det möjlighet att besöka en av Stålhästens fysiska butiker för att provcykla. Du hittar dem i Stockholm (antingen på St Eriksgatan 106 eller Långholmsgatan 30 nära Hornstull. De finns även på Davidshalls torg i Malmö. Alla kontaktuppgifter och kartor kan du hitta här.

Det går också bra att uttnyttja din returrätt om du beställer online. Så länge cykeln är i originalskick tar Stålhästen emot den inom 14 dagar. Du kan läsa mer om det i deras villkor.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.