Så fungerar det om du vill avbryta en privatleasing

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Att privatleasa sin bil har blivit väldigt populärt, inte minst för alla som är intresserade av en ny elbil. Det är ett praktiskt och ekonomiskt alternativ till att köpa och äga bil, men har också vissa nackdelar. Till exempel kan det vara dyrt och jobbigt om du vill avsluta privatleasingen i förväg. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller, och det viktigaste du behöver veta om du har en privatleasing som du vill avbryta.

Kan man avbryta privatleasing i förväg?

Ja, det går absolut att göra. I de flesta avtal finns det tydligt beskrivet vad som gäller om du skulle vilja avsluta din privatleasing innan kontraktet löper ut. Där kan du också läsa dig till vilka kostnader som kommer att behöva betalas för att lösa ut avtalet.

Varför måste man betala för att avbryta privatleasing?

När du tecknar privatleasing ingår du ett avtal som är bindande under en viss tid, till exempel 36 månader. Under den tiden har bolaget som du leasar från en finansieringskostnad, plus alla andra kostnader som hör bilen till.

Det erbjudande du fått bygger på att alla månadsavgifter ska betalas under hela kontraktstiden. Om du avbryter avtalet i förväg så har leasingbolaget fortfarande dessa kostnader, som de fortfarande vill ha betalt för. Därför innebär ett avbrott i förtid oftast att du ändå får betala en stor del av vad det hade kostat att behålla privatleasingen tills kontraktet löpt ut.

Vad kostar det att avbryta privatleasingen?

Exakt vad det kostar varierar beroende på vilka villkor som står i avtalet. Enligt en undersökning som gjorts av ABS Wheels bör du räkna med att få betala minst 30% av alla kvarvarande månadsavgifter, och i värsta fall blir du skyldig att betala alla månadsavgifter.

En privatleasing med 5 000 kr i månadskostnad och 12 månader kvar på avtalet skulle med andra ord kunna kosta någonstans mellan 18 000 kr och 60 000 kr.

Alternativ till att avbryta privatleasing

Om du inte vill fortsätta med din privatleasing men inte heller har lust eller möjlighet att betala för att lösa ut avtalet så kan det finnas andra alternativ. En möjlighet är att skriva över avtalet på någon annan.

Många gånger kan det vara möjligt att överföra avtalet till en annan privatperson som helt enkelt tar över din privatleasing. Det här kräver en del arbete från din sida, i och med att det är upp till dig att hitta en lämplig person som är intresserad av att ta över privatleasingen.

Det är också viktigt att personen uppfyller alla krav som finns för att leasingbolaget ska godkänna överföringen. Räkna också med minst ett par tusenlappar i administrativ avgift för att det ska genomföras.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.