Privatleasing av elbil (läs detta innan du leasar)

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Funderar du på att skaffa elbil genom privatleasing? Då har du hamnat rätt. Vår kompletta guide till privatleasing av elbil går igenom allt du behöver veta, inklusive praktiska tips på hur du gör en trygg affär. Dessutom tipsar vi om hur du enkelt hittar de bästa aktuella kampanjerna, så att du får det bästa möjliga priset.

Vad innebär privatleasing?

Privatleasing är ett sätt att använda och ha tillgång till en elbil (eller annan typ av bil) under en bestämd tidsperiod utan att behöva äga den. Istället för att köpa bilen betalar du en fast månadavgift för att använda den, som en prenumeration eller en sorts långtidshyra

När privatleasingens kontraktstid tar slut kan du välja att lämna tillbaka bilen eller, i vissa fall, ha möjlighet att köpa den till ett förutbestämt pris.

Vad kostar det att privatleasa en elbil?

I dagsläget går det att privatleasa en enklare elbil från ca 2 995 kr per månad, med ett standardavtal på 36 månader och 1 000-1 500 mil per år. Vill du ha en specifik modell eller ett kontrakt med andra villkor kan du räkna med att få betala mer.

Aktuella privatleasingpriser på populära modeller

Senast uppdaterad: 21 juli 2023

Tabellen är baserad på de mest populära elbilarna i Sverige, baserad på aktuella försäljningssiffror. Vi försöker så gott vi kan att hålla listan aktuell, men tar inget ansvar för att innehållet är 100% korrekt, eftersom priser kan förändras snabbt när nya kampanjer lanseras.

Hur räntan kan påverka priset på en redan tecknad privatleasing

Något som många upptäckt under senare år när räntan rört sig mycket är att vissa leasingavtal bygger på en rörlig ränta och vissa på en fast ränta. Om räntan går upp eller ner medan du har ett leasingavtal med rörlig ränta så får du räkna med att din månadskostnad också kan gå upp och ner. Kolla därför alltid upp vad som gäller i just ditt avtal, så slipper du få några tråkiga överraskningar.

Vad ingår när man privatleasar?

Först och främst är det viktigt att understryka att alla avtal kan vara olika och att exakt vad som ingår i ett avtal du erbjuds kan variera. Kolla därför alltid villkoren själv. Samtidigt finns det något av en standard som du kan utgå från, och som de flesta avtalen håller sig till.

✅ Ingår

  • Fritt bruk av bilen upp till ett visst antal mil. Till exempel kan avtalet säga att 1 000 eller 1 500 mil per år ingår utan extra kostnad. Om du kör fler mil än så så tillkommer det extra avgifter för det, baserat på milantalet.
  • Service. Bilens planerade service ingår (oftast en gång per år), och även servicebehov som uppstår däremellan (med undantag för skador/fel som du själv orsakat).
  • Sommardäck. Ibland ingår även vinterdäck, men oftast mot en extra avgift.
  • Assistans på vägen. Om du skulle behöva vägassistans så ingår det som standard när du privatleasar, och tjänsten kostar dig inget extra att använda.

❌ Ingår inte

  • El. Du betalar för driften av bilen, så alla kostnader för att ladda batteriet står du själv för.
  • Försäkring. Oftast erbjuds du en försäkring som kan läggas på avgiften till privatleasingen, men det går också bra att göra din eget val om du hittar ett bättre erbjudande eller föredrar ett annat försäkringsbolag.
  • Vinterdäck. Generellt behöver du antingen själv köpa vinterdäck, eller betala extra för att det ska ingå (det är oftast mer ekonomiskt att lösa det själv).
  • Trafikskatt. För elbilar tillkommer en årlig skatt på 360 kronor. Den betalas av dig som brukar bilen och inkrävs av Transportstyrelsen.

Skillnaden mellan privatleasing och att äga sin egen bil

Privatleasing är en ägandeform som skiljer sig väldigt mycket mot att själv äga sin bil. När du leasar är det bolaget du leasar från som äger bilen, och du som leasingtagare får använda den. Det är ganska likt att hyra en bil, fast du gör det under mycket längre tid.

Konkret är det några saker som skiljer sig extra mycket mellan att privatleasa och köpa sin bil:

När du köper en bil behöver du normalt lägga en större summa i kontant betalning, även om du lånar till köpet. Du behöver kanske göra en första betalning på minst 10-20% av bilens pris redan när du tar emot den, vilket kan vara mycket pengar.

Med privatleasing betalar du normalt inget i kontantinsats, vilket frigör pengar som du kan använda till annat om du vill.

När du äger din bil så är det 100% du som bestämmer. Du väljer när och hur mycket den ska användas, och om något händer med bilen så är det upp till dig att ta itu med det. Skulle det uppstå en repa eller skada så bestämmer du själv om du vill åtgärda den, och i så fall hur.

När du privatleasar så kan du räkna med att allt utöver det mest självklara slitaget ska åtgärdas, vilket kan göra det svårare att slappna av kring sin bil.

När du privatleasar din bil finns det ett bestämt slutdatum när bilen ska lämnas tillbaka. Även om du trivs med bilen och skulle kunna tänka dig att behålla den så är det sällan ekonomiskt att försöka göra det.

Å andra sidan slipper du oroa dig för hur värdet på bilen påverkats, eftersom du inte behöver sälja den själv. Om du äger bilen är det helt upp till dig hur länge du äger den, men du kommer inte veta förrän bilen är såld hur mycket den faktiskt kostat dig (inklusive värdeminskning).

ID Buzz
Volkswagen ID Buzz är ett exempel på en populär familjebil som är helt eldriven och som finns tillgänglig för privatleasing

Är det förmånligt att privatleasa sin elbil?

Huruvida det är förmånligt att privatleasa en elbil beror på en rad olika saker, och i slutändan kan svaret vara olika för olika personer. För att besvara frågan går vi först igenom fördelar och nackdelar, och sen för vem det är förmånligt att privatleasa.

Fördelar och nackdelar med privatleasing

Att privatleasa sin elbil innebär många fördelar:

  • Elbil blir ekonomiskt tillgängligt. Genom privatleasing kan fler ha råd med att köra en elbil, trots att bilarna ofta är dyrare att köpa jämfört med motsvarande bilar som inte drivs på el. Kostnaden portioneras ut genom månadsbetalningar och kräver inte att du har ett stort sparande som du kan lägga på bilen.
  • Ingen oro över att bilen ska minska i värde. Eftersom du inte äger bilen behöver du inte bry dig om hur värdet består, mer än att du är skyldig att sköta om bilen och inte utsätta den för skador. Att privatleasa minskar risken för en stor ekonomisk smäll när du ska byta bil.
  • Frihet och trygghet. Det händer mycket på elbilsfronten och på ett par års sikt är det fullt möjligt att du upplever att bilen blir lite utdaterad. Genom att privatleasa har du bara bundit upp dig på en begränsad tid, och är fri att välja en annan bil när kontraktet löper ut.
  • En tydlig totalkostnad. Genom privatleasing får du de flesta av bilens kostnader ihopbakade och tydligt definierade i förväg. Det ger en smidig överblick över vad bilen kommer att kosta, och minskar risken för tråkiga överraskningar.

Samtidigt finns det naturligtvis också en del nackdelar:

  • Begränsade mil. Du får bara köra bilen en viss mängd (vanligast är 1 500 mil per år), och varje mil du kör utöver det får du betala extra för. Privatleasing är därför något begränsande om du dagspendlar långa sträckor eller vill kunna åka på långa bilsemestrar.
  • Begränsad förfoganderätt. Du är skyldig att följa de regler som sätts upp av leasingbolaget, till exempel om vem som får köra bilen.
  • Ersättningsskyldighet vid skador. Om du sliter på bilen på ett onormalt sätt så kan du räkna med att behöva betala en avgift för att få det åtgärdat när bilen återlämnas. Normalt slitage är dock helt okej, och leasingbolaget brukar kunna hjälpa till att i förväg exemplifiera vad som är normalt och inte.

För vem är det förmånligt att privatleasa?

Privatleasing är en bra ägandeform för alla som vill ha en ny, modern elbil och som kan tänka sig att byta bil när kontraktstiden löper ut. Det är ekonomiskt fördelaktigt på så vis att du slipper ligga ute med en stor summa pengar, som istället portioneras ut som en del av månadskostnaden.

Om du använder bilen en lagom mängd och inte överskrider den årliga milbegränsningen så är det en ägandeform som minskar stressen och gör att du kan känna dig trygg med att veta ungefär vad bilen kommer kosta, månad för månad.

Viktigt att tänka på innan du privatleasar en bil

När du står inför att privatleasa en elbil är det några saker som är viktiga att fundera över, så att du vet att du tar rätt beslut. Se till att gå igenom och bilda dig en uppfattning om dina behov när det gäller dessa saker:

  • Räckvidd. Fundera på hur långt du kommer att köra med din bil. Blir det många långresor kanske du behöver en bil med extra lång räckvidd, eller tvärtom.
  • Laddningsmöjligheter. Tänk också på var du har möjlighet att ladda bilen. En laddbox hemma gör livet som elbilsägare enklare, men tänk även på om du har tillgång till offentliga laddare eller kanske möjlighet att ladda bilen på jobbet.
  • Driftskostnader (hur mycket el bilen förbrukar). Hur mycket det kostar att ladda elbilen varierar beroende på hur stort batteriet är och hur mycket el som förbrukas per mil. Om du vill få så låga kostnader som möjligt gör du bäst i att välja en så energisnål bil som du kan hitta.
  • Storleken på bilen. Som alla bilar kan du få en elbil i olika storlekar, med olika mycket utrymme för bagage och passagerare. Fundera över dina behov och välj bil utifrån det.
  • Bekvämlighet. Det är såklart viktigt att det är bekvämt att sitta i bilen, speciellt om det ska bli mycket långresor. Var noga med att provsitta alla säten och bedöm själv hur bekvämt det är.
  • Säkerhet. Det kan ofta vara svårt att själv bedöma hur säker en bil är, men du kan använda tjänster som Euro NCAP för att kostnadsfritt se hur olika bilar har bedömts ur säkerhetssynpunkt.

Så går det till när du ska privatleasa en elbil

När du ska privatleasa en bil så är det ett antal steg som är bra att gå igenom för att du ska känna dig trygg och bli nöjd med ditt val.

1. Gör en lista över dina behov

Ta dig tiden att fundera på vad det är du behöver och absolut inte kan kompromissa med. Det kanske till exempel är ett stort bagageutrymme och en hög säkerhetsrating. Var ärlig mot dig själv om vad som är din högsta prioritering. Skriv ner det, eller gör åtminstone en mental notering som du kan ha med dig i bakhuvudet.

Gör även en lista på sådant som du gärna vill ha, men som inte är av högsta prioritering. Det hjälper dig strukturera dina tankar och kan fungera som inspiration kring vad du kan leta efter på biltillverkarens hemsida, vad du kan fråga en säljare, etc.

2. Jämför olika leasingerbjudanden

Jämför olika erbjudanden på privatleasing med hjälp av Wayke

Ett bra sätt att hitta leasingerbjudanden på är att besöka Wayke, där du kan sortera på privatleasing. Du kan filtrera resultaten på en mängd olika sätt, till exempel olika modeller av bilar eller vilken återförsäljare som står bakom erbjudandet. Om du vill är det till exempel enkelt att få fram den billigaste elbilen att privatleasa just nu.

Du kan också manuellt söka upp erbjudanden via olika biltillverkares hemsidor. Alla bilmärkens hemsidor brukar ha tydlig information om aktuella erbjudanden och kampanjer för privatleasing. Det här fungerar bäst om du redan bestämt dig för vilken bil du är intresserad av.

3. Provkör

Innan du lägger en beställning på en bil så ska du alltid försöka få till en provkörning. Det är viktigt för att du ska vara säker på att bilen känns bra och att du sitter bekvämt i den när du kör. Om provkörningen känns bra kan du gå vidare med din beställning.

Tänk på att det kan vara bra att provköra flera olika bilar, eftersom det gör det lättare att jämföra olika bilar och få en känsla för vad du gillar bäst.

4. Lägg en beställning med privatleasing

När du bestämt dig för vilken bil du vill leasa går du vidare med att teckna avtal med en leverantör. Ibland är det en återförsäljare och ibland sker affären direkt med biltillverkaren.

Oftast kan du lägga en beställning själv via hemsidan, men du kan också besöka bilhandlaren och göra affären på plats. Det brukar finnas tillval att göra, och om du är osäker kan det vara en bra idé att ta hjälp av en duktig säljare som kan ge dig rådgivning.

Det är normalt att du ombes att lägga en bokningsavgift i samband med din beställning. Den räknas normalt av i ett senare skede.

Vanliga frågor

Är det ekonomiskt att privatleasa en elbil även om man inte har tillgång till laddare hemma?

Det här är en komplicerad fråga att svara enkelt på, eftersom det beror på vilka andra alternativ du har tillgång till. Många kör elbil utan att ha egen laddare, där man istället helt förlitar sig på offentliga laddstationer.

Att ladda på station är i regel betydligt dyrare än hemma, vilket gör att driftkostnaden ökar dramatiskt. Om du jämför med att köra en bensindriven bil brukar däremot milkostnaden fortfarande vara lägre, så då kan det fortfarande vara en okej lösning även ur ett ekonomiskt perspektiv.

Den största förlusten med att inte ha tillgång till laddare hemma är att det är så pass smidigt att kunna ladda när du vill och att dra nytta av låga elpriser när du laddar.

Vilken är den billigaste elbilen att leasa?

Vilken elbil som är absolut billigast att privatleasa förändras relativt ofta beroende på vilka kampanjer som gäller för tillfället. Vi rekommenderar att använda Wayke för att sortera fram de billigaste bilarna att privatleasa, där du enkelt får tillgång till dagsfärska erbjudanden.

Vad händer med månadskostnaden på privatleasing om räntan går upp?

När räntan rör sig uppåt är det många som är oroliga för att det ska innebära dyrare månadskostnad för privatleasade bilar. Så kan det vara, men det är inte säkert att det drabbar alla som privatleasat sin bil.

Vi har en artikel som fokuserar helt på det ämnet, där du kan få full koll på vad som gäller för privatleasing när räntan går upp.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar