Vad händer med privatleasing om räntan går upp?

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

När räntan rör sig uppåt är det många som är oroliga för att det ska innebära dyrare månadskostnad för privatleasade bilar. Så kan det vara, men det är inte säkert att det drabbar alla som privatleasat sin bil. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller, och vilka rättigheter du har som kund.

Rörlig eller fast ränta i privatleasingavtalet

Det som avgör om räntan påverkar din leasingkostnad är vad som står i ditt avtal med bolaget som du privatleasar från. I avtalet ska det nämligen finnas (finstilt…) information om att din månadskostnad är baserad på antingen en fast eller rörlig ränta.

Om du har en fast ränta i ditt avtal kan du vara trygg med att priset på din privatleasing kommer att vara oförändrat oavsett hur räntan rör sig.

Skulle du däremot, som är vanligt, ha villkor med rörlig ränta så har privatleasingbolaget rätt att höja månadskostnaden för att täcka de ökade räntekostnaderna. Det kan innebära en förhöjd månadskostnad på flera hundralappar eller till och med tusenlappar.

Sveriges Radio gjorde för ett tag sedan ett kort inslag som förklarar vad som gäller.

Hur du vet om ditt avtal har rörlig eller fast ränta

Det bästa sättet att ta reda på vad som gäller för just dig är att läsa igenom ditt privatleasingavtal. Letar du efter informationen så brukar det vara ganska tydligt utskrivet vad som gäller.

Räntevillkor i privatleasingavtalet från Tesla

Ovan ser du ett exempel på hur Tesla uttrycker sig i sitt säljmaterial (där finansieringen erbjuds genom deras partner DNB). ”Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningen.”

Det är naturligtvis som kund svårt att veta hur mycket månadsbetalningen kan påverkas, och när det gäller räntan är det dessutom svårt för leasingbolaget att veta i förväg.

Om du vill ha ett tydligt svar kring hur just din månadskostnad kommer att påverkas är det alltid bäst att kontakta leasingbolaget, som ska kunna ge dig det mest konkreta beskedet.

Leasingbolaget är skyldiga att motivera sin höjning

Skulle din månadskostnad justeras upp så är det bra att veta att leasingbolaget är skyldiga att motivera varför den höjs. De måste kunna visa på att finansieringskostnaderna ökat i motsvarande grad.

Teknikens Värld rapporterade i början av 2023 om ett fall där en kund anmält finansieringsbolaget DNB till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) för att de höjt månadskostnaden. Trots att avtalet tydligt gav DNB rätt att justera månadskostnaden valde ARN att döma till kundens fördel.

ARN lutar sig mot ett beslut från Högsta Domstolen 2005: ”Räntejusteringsklausulen har givit leasegivaren en ensidig rätt att höja leasingavgiften. Det är vidare endast leasinggivaren som har haft insyn i de interna förhållanden som har påverkat räntekostnaderna. Det ankommer därför på leasegivaren att visa hur han faktiskt har refinansierat sin rörelse och att detta skett på ett marknadsmässigt sätt.”

Slutsatsen är att du kan få en högre månadskostnad, men finansieringsbolaget måste kunna visa att deras kostnader också ökat, annars är höjningen sannolikt inte tillåten.

Läs vidare om privatleasing

Vi har många fler intressanta artiklar för dig! Fortsätt gärna genom att klicka dig vidare till vår guide till att privatleasa elbil.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar