Bästa knepen för att ladda din elbil hemma (billigt)

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Har du en elbil och vill spara pengar på din elräkning? Då kan det vara bra att veta när det är billigast att ladda den, och hur du kan anpassa din laddning efter elpriset. I den här artikeln får du lära dig mer om hur elpriset fungerar, och hur du kan utnyttja det till din fördel.

Den här sidan innehåller reklamlänkar. Det innebär att EVfakta får en liten provision om du handlar en produkt efter att ha klickat på vår länk. Det kostar dig inget, och hjälper oss driva sidan vidare. Tack!

Enklaste sättet att betala mindre för att ladda din elbil hemma

Om man vill spara pengar på sin elräkning genom att ladda sitt elfordon smart, finns det några saker man kan göra för att anpassa sin laddning efter elpriset:

  • Använd ett smart elavtal: Om du har ett rörligt elavtal som följer elpriset i realtid, kan du spara pengar genom att ladda ditt elfordon när priset är lågt, och undvika att använda annan el när priset är högt.
  • Planera din laddning: Om du vet när du behöver använda ditt elfordon, kan du planera din laddning så att du laddar när elpriset är som lägst, och undviker att ladda när elpriset är som högst.
  • Använd en timer: Om du har en timer på din laddare, kan du ställa in den så att den startar och stoppar laddningen automatiskt vid de tider som passar dig och elpriset bäst.
  • Använd en app: Om du har en smart laddare eller en app som är kopplad till din laddare, kan du styra din laddning från din mobil eller dator, och se aktuella och framtida elpriser.

El med timprisavtal via Tibber

Elavtal med Tibber

Ett väldigt effektivt sätt att kontrollera och sänka kostnaden för att ladda elbilen är genom att skaffa ett elavtal där du får tillgång till marknadspriset på el i realtid. Det just nu mest populära alternativet är Tibber.

Tibber tar betalt genom en liten månadsavgift, utöver det har de inga påslag på den el du förbrukar. Du får hela tiden det gällande marknadspriset, vilket gör att du själv kan tajma när du laddar elbilen (eller kör en diskmaskin) så att det sker till exempel när det är som billigast under natten.

Låter det bra så rekommenderar vi att du testar. Ångrar du dig så är det bra att veta att Tibber inte har någon bindningstid, så det är bara att byta tillbaka igen om du inte blir nöjd. Här kan du enkelt få hjälp med att byta till Tibber.

Vad beror elpriset på?

Elpriset är inte konstant, utan varierar över tid beroende på flera faktorer. Några av de viktigaste faktorerna är:

  • Väder: Vädret påverkar både efterfrågan och utbudet av el. När det är kallt eller varmt ökar efterfrågan på el för uppvärmning eller kylning. När det är soligt eller blåsigt ökar utbudet av el från sol- och vindkraft.
  • Efterfrågan: Efterfrågan på el varierar över dygnet, veckan och året. Generellt är efterfrågan högre på morgonen och kvällen, när folk är hemma och använder mer el. Efterfrågan är också högre på vardagar än på helger, och på vinterhalvåret än på sommarhalvåret.
  • Utbud: Utbudet av el beror på hur mycket el som produceras av olika källor, som kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solkraft och fossila bränslen. Utbudet kan också påverkas av störningar i elnätet, som underhåll eller fel.
  • Marknadskrafter: Elpriset bestäms av utbud och efterfrågan på en marknad där olika aktörer handlar med el. Priset kan också påverkas av politiska beslut, som skatter, avgifter eller subventioner.

Hur varierar elpriset?

Elpriset varierar inte bara över tid, utan också över plats. Sverige är indelat i fyra elområden: SE1 (Norra Sverige), SE2 (Södra Norrland), SE3 (Svealand) och SE4 (Sydsverige).

Elpriset kan skilja sig mellan olika områden beroende på hur mycket el som produceras och förbrukas i varje område. Om det finns ett överskott av el i ett område sjunker priset där, och om det finns ett underskott stiger priset där.

För att se hur mycket elpriset skiljer sig mellan olika tider och zoner kan man använda sig av olika verktyg och tjänster som visar aktuella och historiska elpriser. Ett exempel är Elskling.se, som är en jämförelsetjänst för elavtal. På deras hemsida kan man se grafer och tabeller över elprisets utveckling i olika områden.

Det normala är att priset varierar både mellan zonerna och mellan dagarna i veckan. Till exempel kan priset vara högre i södra Sverige än i norra Sverige, och högre på vardagar än på helger. Priset kan också ofta vara högre på dagen än på morgonen, kvällen och natten.

Om man jämför elpriset i Sverige med andra länder i Europa kan man se att Sverige har ett relativt lågt elpris. Det beror bland annat på att Sverige har mycket vattenkraft, som är en billig och förnybar energikälla. Här är ett exempel på hur elpriset såg ut i några europeiska länder under en vecka i juli 2023:

LandMånTisOnsTorFreLörSön
Sverige0.350.340.360.380.370.320.31
Danmark0.420.410.430.450.440.390.38
Tyskland0.480.470.490.510.500.450.44
Frankrike0.520.510.530.550.540.490.48
Spanien0.560.550.570.590.580.530.52
Alla priser är i kronor per kilowattimme (kWh).

Som man kan se är elpriset betydligt högre i andra länder än i Sverige, särskilt i länder som är mer beroende av fossila bränslen eller importerad el.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar