Med vår räknare kan du enkelt räkna ut hur mycket det kostar att ladda din bil. Det du behöver ange är det aktuella elpris du vill räkna på, vilken total kapacitet som finns i batteriet, hur mycket kraft som redan finns i batteriet och vilken procent du vill nå.
Med vår räknare kan du enkelt få en uppskattning om hur mycket det kostar att ladda en elbil. Det du behöver veta är hur stor kapacitet som finns i batteriet, vilket elpris som gäller, samt start- och slutprocent på batteriet.
Normalt pris för att ladda din elbil
Med utgångspunkt i att du kör en bil med en batterikapacitet på 70 kWh och har ett elpris på 1 kr kWh så kostar det 70 kronor att ladda bilen fullt. Om du då får ut 52 mil på en full laddning så innebär det en driftskostnad på ca 1,35 kronor per mil.
I praktiken kanske du har ett annat elpris (det varierar i många fall kraftigt) eller en annan räckvidd på full laddning, som påverkar kalkylen. Du kan använda kalkylatorn ovan för att räkna själv på olika priser.
Tänk även på att det oftast är mycket billigare att ladda elbilen i en privatägd laddstation (t.ex. hemma eller på andra ställen där du har tillgång). Det finns offentliga laddplatser att ladda på, men det innebär i många fall att totalpriset blir 2-3 gånger högre jämfört med att ladda hemma.
Vad avgör hur mycket det kostar att ladda elbilen?
Det finns flera faktorer som påverkar kostnaden för att ladda en elbil. En del av dem ligger utanför din egen kontroll, men andra saker kan du påverka själv. Här är några av de viktigaste faktorerna som avgör vad det kostar att ladda bilen:
Elpris
Det som främst avgör kostnaden för att ladda en elbil är det aktuella elpriset. Priset på el kan variera beroende på var du befinner dig och vilken tid på dygnet du laddar. Dessutom finns det en rad olika mönster i hur elpriset rör sig upp och ner. Prisskillnaden från dag till dag, eller till och med samma dag, kan vara rätt dramatisk.
Under en vanlig dag tenderar elpriset att vara högre under perioder med hög efterfrågan, vanligtvis på morgonen när många människor använder el för att vakna upp och börja sin dag, samt på kvällen när de kommer hem från arbetet. Detta mönster beror på belastningskurvor, där elnätet behöver leverera mer el för att möta den högre efterfrågan.
Elpriset kan också variera på veckobasis. Priserna tenderar ofta att vara lägre under helger och på nätterna när den industriella efterfrågan är lägre och hushållsbelastningen minskar. Under veckodagar, särskilt under arbetsdagar, kan priset vara högre på grund av ökad industriell efterfrågan och kommersiella aktiviteter.
Dessutom påverkar väder och vind, där det till exempel kan bli olika dyrt beroende på hur kall eller mild vintern blir (eftersom det påverkar efterfrågan på el för t.ex. uppvärmning) eller hur mycket det blåser (eftersom det påverkar elproduktion från vindkraftverk).
Bilens batteri
Storleken på elbilens batteri påverkar hur mycket el som behövs för att ladda den. Ju större batterikapacitet, desto mer energi behövs och desto högre blir kostnaden för att ladda batteriet helt.
Värt att nämna är att i många fall innebär ett lite större batteri att du också får längre räckvidd med din bil. Det betyder alltså att det visserligen är dyrare att ladda bilen, men du kommer längre på en laddning. Om man istället tittar på kostnaden för att köra en mil kanske det är samma eller lägre pris jämfört med andra bilar som har mindre batteri.
Var du laddar
Det är oftast mer ekonomiskt att ladda elbilen hemma, där du bara betalar för elen som laddas. Elpriset är i de flesta fall lägre hemma än vad du erbjuds hos offentliga laddstationer.
Ibland behöver man ladda på offentliga platser, och då bör du räkna med att priset per kW blir högre. Exakt hur mycket dyrare det är beror på många saker, och olika operatörer tar betalt på olika sätt. Ibland betalar du till exempel per kW, ibland kan det vara per minut som du är uppkopplad till laddstationen.
Hur du kan ladda din elbil billigare
Det finns några enkla men smarta saker du kan göra för att sänka kostnaden för att ladda din elbil.
Se till att ha ett bra elavtal
Vissa elabbonemang har fastpris, men det finns också möjlighet att ha helt rörligt elpris. Då kan du utnyttja möjligheten att ladda under specifika tider på dygnet när efterfrågan är lägre.
Använd en smart laddbox när du laddar hemma
Många av de moderna laddboxar som säljs idag har möjlighet att programmeras för att ladda bilen just när priset är som lägst. Det går att ordna så att det hela sker totalt automatiskt, men du kan också manuellt bestämma när det ska ske (oftast enkelt via en app på telefonen).
Läs gärna mer om vilka laddboxar som är bäst.
Planera och optimera dina resor
Effektivisera dina resor för att minska behovet av att ladda din elbil under högpristider eller på offentliga laddplatser. Genom att planera dina resor på ett effektivt sätt kan du undvika onödig körning och se till att du har tillräckligt med laddning för att täcka dina behov.