Bästa hjälmarna för moped klass 1 och MC (2023)

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Du som kör en moped klass I eller motorcykel är enligt lag skyldig att bära hjälm anpassad för moped eller motorcykel. Det gäller så fort du ger dig ut och kör, och en bra hjälm är den viktigaste livförsäkringen du kan ha i trafiken. Att köra utan (eller med en dålig) hjälm kan innebära livsfara.

Det räcker alltså inte med exempelvis en vanlig cykelhjälm för att köra lagligt och säkert. Men alternativen bland hjälmar för moped och motorcykel är många och det är inte helt lätt att hitta rätt. I den här artikeln får du veta mer om hur du väljer rätt hjälm för dig.

Den här sidan innehåller reklamlänkar. Det innebär att EVfakta får en liten provision om du handlar en produkt efter att ha klickat på vår länk. Det kostar dig inget, och hjälper oss driva sidan vidare. Tack!

Bästa mopedhjälmarna 2024

Det finns mängder av hjälmar att välja på, i olika modeller och design. Vi har gjort ett litet urval av de hjälmar som just nu tillhör de bästa, och som vi tror kommer att passa de flesta. Urvalet består av två toppmodeller (både integralhjälm och en ”vanlig” öppen hjälm med visir) samt ett budgetval.

🏆 Bästa öppna hjälmen med visir: Masu M583

🎖️ Bästa integralhjälmen: CGM 301A Tokyo

💰 Bästa budgethjälmen (som ändå är säker): Masu M500

Bästa öppna hjälmen med visir: Masu M583

MASU mopedhjalm M583

Masu M583

Snygg och säker

Öppen modell i snygg design från välkända Masu.

Köp hos Elcykelvaruhuset

Denna snygga och smidiga hjälmen M583 från Masu är ett bra val. Den öppna modellen gör att hjälmen är lätt att ta på och av, även om du bär glasögon eller solglasögon. Hjälmen har ett heltäckande och nedfällbart visir som skyddar bra mot vind, regn och snö.

Bästa integralhjälmen: CGM 301A Tokyo

CGM 301A Tokyo mopedhjälm

CGM 301A Tokyo

Trygg och sportig

Välventilerad integralhjälm med stort synfält för säkrare körning.

Köp hos KöpEnScooter

Den lättviktiga (endast ca 1,5kg i mediumstorleken) integralhjälmen 301A från CGM ger ett heltäckande skydd som omsluter hela huvudet och håller dig säker.

Den sportigt designade utsidan är behandlad med en reptålig lack som håller hjälmen snygg och fräsch under lång tid. Välplacerade luftinsläpp gör att du slipper bli varm och svettig, även när solen ligger på.

Bästa budgethjälmen: Masu M500

Masu 500 mopedhjälm

Masu 500

Trygg och sportig

Välventilerad integralhjälm med stort synfält för säkrare körning.

Köp hos Elcykelvaruhuset

Masu 500 är en enklare men fortfarande väldigt kvalitativ hjälm, särskilt populär som extrahjälm. Hjälmen skyddar bra runt om huvudet, men saknar visir som stänger ute regn och rusk. Den är skönt fodrad och har en snygg design, men kvalitetskänslan är inte lika hög som hos de andra hjälmarna. Till ett av marknaden lägsta pris är det en helt okej kompromiss, tycker vi.

Köpguide för hjälm till moped/MC

För dig som ska köpa en hjälm finns det ett gäng saker som är särskilt viktiga att ha koll på. Nedan går vi igenom det viktigaste.

Säkerhet och skydd

Hjälmen ska såklart i första hand vara säker och kunna skydda dig bra om olyckan är framme. Det är viktigt att hjälmen är byggd så att ditt huvud är väl skyddat och att du undviker skador i så hög grad som möjligt, om du råkar ut för något.

Rätt hjälmmodell

Olika sorters hjälmar: öppen hjälm och integralhjälm

Det finns olika typer av hjälmar som är mer eller mindre omslutande. En populär variant är öppna hjälmar som omsluter huvudet och kan vara med eller utan visir.

Det finns även så kallade integralhjälmar som omsluter huvudet och dessutom har ett skydd som går ner mot hakan, vilket alltså gör att hjälmen blir mer omslutande.

Detta är dels en smaksak men har också viss påverkan på hur mycket värme som hålls inne av hjälmen, där en integralhjälm kan upplevas som varmare när det är kallt ute. 

Komfort och storlek

Rätt storlek är A och O för att hjälmen ska vara säker. En hjälm som inte sitter korrekt kan leda till att hjälmen inte skyddar som den ska, eller i värsta fall gör den direkt farlig. Storleken anges i centimeter och avser huvudets omkrets.

Samtidigt behöver hjälmen vara skön att ha på sig. Det innebär att den ska ha en form som passar huvudet och helst med en insida som anpassar sig efter ditt huvud. Mjuka och sköna material är viktigt för att du ska känna dig bekväm och för en korrekt passform.

Design

Det är såklart även trevligt om hjälmen är snygg i sin design.

De flesta hjälmarna är ganska enkla och avskalade i sitt utseende, vilket passar de flesta.

En del modeller, speciellt integralhjälmar, är sportigare och påminner om de hjälmar som används inom motorsport.

Det finns även en del modeller med lite retrokänsla som kan vara kul och snyggt för den som vill ha något mer speciellt.

Hitta rätt storlek

För att ta reda på vilken storlek som är rätt för dig kan du enklast ta hjälp av ett helt vanligt måttband. Mät omkretsen på ditt huvud på den bredaste punkten (oftast strax ovanför örat och över pannan. Tänk på att inte spänna åt för hårt (hjälmen ska sitta åt, men inte vara tight).

Använd sedan tabellen nedan för att avgöra vilken storlek som är rätt för dig.

Omkrets på huvudStorlek (XS-XXL)
53-54 cmExtra Small (XS)
55-56 cmSmall (S)
57-58 cmMedium (M)
59-60 cmLarge (L)
61-62 cmExtra Large (XL)
63-64 cmExtra Extra Large (XXL)

Vanliga frågor vid köp av hjälm för moped

Måste jag använda hjälm när jag åker moped?

Enligt lagen är du skyldig att bära en hjälm avsedd för moped och motorcykel om du kör en moped klass I (EU-moped).

För mopeder av klass II som går i maxfart 25 km/timmen är det tillåtet att bära en vanlig cykelhjälm

Vad bör du tänka på när du ska köpa en hjälm för moped?

Det viktigaste  är att välja en hjälm som har rätt storlek. En hjälm som är för liten eller för stor är inte säker och troligen även ganska obekväm. Du bör även fundera över vilka önskemål du har på design och funktion – vill du till exempel ha en hjäm med eller utan integrerat hakparti? Utifrån detta kan du sedan välja en hjälm som passar dina önskemål, smak och budget.

Ska man ha olika hjälmar om man är man eller kvinna?

Nej, hjälmar för mopeder är unisex och det spelar ingen roll vilket kön man har. Det enda som spelar roll är att du väljer den storlek som passar dig, och kanske en hjälm med en design du tycker om.

Hur mycket bör jag räkna med att en hjälm kostar?

Hjälmar med god kvalitet och säker konstruktion för vanlig körning kostar från cirka 800 kronor och uppåt. Enligt vår uppfattning får du bra värde för pengarna upp till cirka 1 500-2 000 kronor, där det högre priset ofta kan motiveras med bättre material och mer innovativa och smarta konstruktioner.

Är det farligt att köra moped med en billig hjälm?

Inte nödvändigtvis. Det som spelar roll för säkerheten är hur hjälmen är byggd (att den har tillräckligt bra skydd), att den är i rätt storlek och i gott skick (det vill säga inte blivit skadad eller tappad och förlorat sin förmåga till att skydda huvudet).

En billigare hjälm kan mycket väl vara säker, men ofta går du miste om detaljer som gör hjälmen skönare eller enklare att använda.

Kan man köpa en mopedhjälm begagnat?

Vi rekommenderar inte att du köper en begagnad hjälm. Hjälmar är känsliga mot slitage och kan förlora sin förmåga till skydd om de utsätts för stötar och liknande. När du köper en begagnad hjälm är det svårt att veta vad den varit med om och om den fortfarande är säker.

Vill du köpa en hjälm och försöka hålla kostnaderna nere är det bäst att försöka välja en bra budget-hjälm.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar