Elbil när man bor i lägenhet? Så funkar det

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Elbil blir mer och mer populärt, och många husägare njuter av att hela tiden ha tillgång till en fulltankad bil som drivs på billig el. Men hur fungerar det om man bor i lägenhet, och kanske inte har tillgång till egen laddstation?

Det reder vi ut i den här artikeln. Vi bjuder även på tips på hur du kan argumentera för att få laddare installerade, samt sätter ljus på en myt om hur ofta du egentligen behöver ladda elbilen.

Ladda hemma

Bara för att du bor i lägenhet betyder inte det att det är omöjligt att ladda din elbil hemma. Det blir vanligare och vanligare att laddare installeras i flerbostadshus, i takt med att fler och fler väljer att skaffa elbil.

Kanske har du har tillgång till en laddstation i anknytning till hemmet, till exempel om det finns laddare installerade vid husets tillhörande parkering? I så fall har du väldigt goda förutsättningar och kan använda den precis som om du bodde i hus med helt egen laddstation.

Om det inte finns några såna laddmöjligheter så finns det ändå chans att kanske få det installerat. Där kan det vara lite olika förutsättningar beroende på om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt.

Laddbox till bostadsrätt

Om det finns parkering ansluten till föreningen så kan det vara möjligt för föreningen att installera laddstolpe eller laddbox där. Ett sådant beslut tas av bostadsföreningen styrelse, och det är till den du ska vända dig.

Antingen hör du av dig direkt till en kontaktperson för styrelsen, eller så förbereder du en motion om läggs fram på föreningens årsmöte. Om du misstänker att styrelsen är svår att övertala så kan du bättra på dina chanser genom att vara förberedd med bra argument och god research.

Laddbox till hyresrätt

Precis som i en bostadsrättsförening så kan det finnas laddstolpar eller laddboxar som är tillgängliga för de som bor i en av hyresbostäderna.

Det är upp till hyresvärden att besluta om det, men du kan såklart bidra till att påskynda ett sådant beslut. Ta då kontakt med hyresvärden och lägg fram dina argument för varför det vore en bra idé att installera laddare hos er.

Så kan du övertyga föreningen eller hyresvärden om att installera laddare för elbil

Här är några starka argument du kan använda dig av för att övertyga föreningen eller hyresvärden om att investera i laddstationer.

  • Möjlighet till elbilsladdning ökar värdet på bostäderna. Att kunna ladda hemma är ett stort plus för de som äger en elbil, vilket bidrar till att göra bostäderna mer attraktiva (och mer värda) för dessa personer. Det är också fullt rimligt att tro att brist på elbilsladdning kommer ses som ett stort minus i framtiden (med lägre värden på bostäderna till följd). Detta är ett argument som är extra starkt för bostadsrätter, men gäller definitivt också för hyresrätter.
  • En extra inkomst. Det går bra att ta ut en mindre avgift som påslag på kostnaderna för elen, vilket skulle kunna generera en extra inkomstkälla för föreningen eller hyresvärden. För de boende som använder laddarna är det fortfarande väldigt förmånligt jämfört med att ladda på offentliga laddstationer.
  • Bidra till grön omställning. Förutom de ekonomiska fördelarna så finns det också miljömässiga skäl till att underlätta för elbilsägare. Att installera laddare är ett konkret steg mot att underlätta omställningen till fossilfria fordon.

Ladda på offentliga laddplatser

Du kan ladda elbilen på en offentlig laddstation

Om du inte har någon möjlighet att ladda hemma så finns också alternativet att helt förlita sig på offentliga laddplatser. Det kan vid första anblick känns både krångligt och jobbigt, men för många elbilsägare fungerar det bra.

En viktig poäng att börja med är att den genomsnittliga bilägande svensken reser ca 25 kilometer med bil, per dag (detta enligt undersökningar gjorda av den statliga myndigheten Trafikanalys). Med det i åtanke kan en bil som har en räckvidd på ca 40 mil ofta rulla ganska många dagar mellan laddningarna.

Det är lätt att söka upp laddstationer när du behöver dem. Vår rekommenderade metod är att använda ChargeFinder, som även har en utmärkt app till telefonen. Där kan du även filtrera resultaten, till exempel om du bara vill se gratisladdare eller snabbladdare.

Dyrare på offentliga laddplatser

Något som är viktigt att ha i åtanke är att det är dyrare att ladda på offentliga laddplatser jämfört med att ladda hemma. Laddbolagen tar ut ett relativt stort påslag som gör det 2-3 gånger dyrare att ladda. Exakta priser varierar från stations till station och rör sig också beroende på hur elpriset ser ut för stunden.

Du kan använda vår räknare för kostnaden av att ladda sin elbil för att få en uppfattning om vad det skulle kosta i praktiken.

Köra elbil utan tillgång till egen laddare

Det är klart att det är enklast att äga elbil när du också har tillgång till en laddare hemma, både för att det är billigare och för att det sparar tid.

Samtidigt är det lite överdrivet hur stort hinder det ses som att bo i lägenhet utan egen laddare för elbil. Väldigt många elbilsägare lever så och trivs bra. Det som är viktigast är att du faktiskt har tillgång till laddare när du behöver det, och att det är en rimlig ansträngning att ladda bilen.

Om du bor i storstad med gott om laddare är det oftast tätt mellan de offentliga laddarna. Då kan du enkelt utnyttja tiden för att till exempel storhandla eller träna medan bilen laddar, och på så vis slå två flugor i en smäll.

Bor du däremot i glesbygd med långa avstånd till offentliga laddare, då är det kanske trots allt en god idé att avvakta med elbil tills du har bättre förutsättningar. Kanske kan istället du börja med att kampanja till förening eller hyresvärd?

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.