Smarta lås med inbyggt larm (anpassade för elsparkcykel)

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Vilken oro det kan vara att lämna sin älskade elsparkcykel obevakad, med risk för stöld. Men det finns åtgärder du kan vidta för att skydda din ögonsten och låta den stå obevakad utan att känna oro.

I den här artikeln kommer vi att utforska vilka typer av lås som passar en elsparkcykeln, och i vilka sammanhang de är bäst. Läs vidare för att upptäcka hur du kan säkra din elsparkcykel på bästa sätt.

Skivbromslås eller bygellås

Ett skivbromslås är ett oumbärligt tillbehör för ägare av elsparkcyklar. Först och främst erbjuder skivbromslåset en hög nivå av säkerhet. Genom att fästa det direkt på bromsskivan på din elsparkcykel förhindrar det effektivt att hjulet kan rotera. Detta gör det extremt svårt för någon att snabbt och enkelt köra iväg med din värdefulla elsparkcykel.

Ett bygellås ger ett lite annat skydd, inte minst eftersom det ger dig möjlighet att låsa fast elsparkcykeln i något fast objekt, till exempel en stolpe eller ett cykelställ. Med endast ett skivlås finns alltid risken att en tjuv skulle lyfta med sig hojen för att bryta upp det på en annan plats.

Varför borde du köpa ett bygellås?

Ett smart bygellås passar alla som vill skydda sin elsparkcykel från att bli stulen. Det optimala skyddet får du nämligen genom att låsa cykeln med ett bygellås som fästs i en fast punkt, till exempel ett cykelställ. Det ger ett rejält skydd som är svårt för en tjuv att bryta sig genom. Samtidigt är det svårt för tjuven att lyfta med sig sparkcykeln för att bryta upp låset på annan plats.

Nackdelen då? Ja, det är att det helst ska finnas ett fast objekt att låsa fast sparkcykeln i. Det kan också behövas lite kreativitet i vissa lägen, för att se till att bygeln inte är fastsatt så att den lätt kan träs av från den fasta punkten (eller från sparkcykeln).

Bygellås till elsparkcykel

ZOVII Bygellås

Bygellås med alarm

Bygeln (14mm tjock) är konstruerad av hårdmetallförstärkt stål och klädd i PVC. Låset är väderbeständigt och är lämpat för bruk i nordiskt klimat. Finns i flera storlekar på bygeln.

Köp hos Ewheels

Varför borde du köpa ett skivbromslås?

Ett skivbromslås är ett oumbärligt tillbehör för ägare av elsparkcyklar. Genom att fästa det direkt på bromsskivan på din elsparkcykel förhindrar det effektivt att hjulet kan rotera. Detta gör det extremt svårt för någon att snabbt och enkelt köra iväg med din värdefulla elsparkcykel.

Jämför du med ett bygellås så är fördelen att du kan knäppa på låset väldigt snabbt och inte behöver fundera på hur du ska fästa den på rätt sätt i något annat. Det är därför perfekt för framförallt situationer när du vill spara tid, till exempel om du ska göra ett snabbt ärende och snart kommer komma tillbaka till din elsparkcykel.

ZOVII ZS6

Skivlås med alarm

Lätt och robust skivlås, anti-tjuv-alarm med rörelsesensor och push-down nyckel.

Köp hos Ewheels

Varför vill man ha inbyggt larm?

Att ha ett inbyggt larm på ett cykellås kan vara bra av flera anledningar. För det första kan det vara stöldavskräckande. Ett inbyggt larm har potentialen att skrämma bort tjuvar som försöker stjäla din cykel. Ljudet från larmet kan locka uppmärksamhet från omgivningen och sätta press på tjuven, vilket gör det svårare för dem att genomföra stölden obemärkt.

Utöver att avskräcka tjuvar kan ett inbyggt larm också vara till nytta för att upptäcka och förhindra stölder i realtid. Om någon försöker manipulera eller bryta upp låset aktiveras larmet och ljudsignalen varnar både cykelägaren och andra människor i närheten om att något är fel. Detta ger möjlighet att snabbt ingripa eller kontakta polisen för att förhindra stölden eller fånga tjuven på bar gärning.

Måste man köpa till ett lås till sin elsparkcykel?

Om du inte har köpt en elsparkcykel som redan levereras med ett inbyggt låssystem, kan det vara nödvändigt att köpa ett separat lås för att säkra din elsparkcykel. De flesta elsparkcyklar kommer inte automatiskt med ett lås när de köps.

Att köpa ett lås till din elsparkcykel är starkt rekommenderat för att minimera risken för stöld och för att försäkra dig om att du kan låsa fast den när den lämnas obevakad. Ett bra lås kan vara en viktig investering för att skydda din elsparkcykel och förhindra att den blir stulen.

Vad händer om elsparkcykeln blir stulen?

Om din elsparkcykel blir stulen bör du vidta några åtgärder:

  1. Kontakta polisen: Gör en polisanmälan om stölden så snart som möjligt. Ge dem så mycket information som möjligt om elsparkcykeln och stölden. Det kan vara serienummer, märke, modell, färg och andra identifierande detaljer.
  2. Kontakta ditt försäkringsbolag: Om du har en försäkring som täcker stöld av elsparkcykel, kontakta ditt försäkringsbolag och meddela dem om stölden. De kan ge dig information om vilka dokument och bevis som krävs för att göra en försäkringsansökan och få eventuell ersättning.
  3. Sök på försäljningsplattformar: Ta en titt på online-auktions- och försäljningsplattformar för att se om din elsparkcykel dyker upp till försäljning. Det är möjligt att tjuven försöker sälja den där. Om du ser den till salu, kontakta polisen och informera dem om det.
  4. Informera ditt nätverk: Meddela dina vänner, grannar och sociala medier om stölden. Ju fler människor som är medvetna om det, desto större chans att någon kan ge värdefull information eller identifiera elsparkcykeln om de ser den.
  5. Ändra lösenord och avaktivera anslutningar: Om din elsparkcykel var ansluten till en app eller hade någon form av åtkomstkontroll, se till att ändra lösenord och avaktivera anslutningen för att förhindra att tjuven använder eller styr den.

Det är också viktigt att komma ihåg att förebyggande åtgärder, som att använda ett säkert lås och inte lämna elsparkcykeln olåst, kan hjälpa till att minska risken för stöld.

Gäller försäkringen om min elsparkcykel blir stulen när den är olåst?

Vi är inte en experter på försäkringsvillkor och olika försäkringsbolag kan ha olika regler och villkor för sina försäkringar. Men i allmänhet är det osannolikt att en försäkring skulle täcka stöld av en olåst elsparkcykel. Försäkringsbolag brukar kräva att du tagit rimliga försiktighetsåtgärder för att skydda din egendom, och att lämna en elsparkcykel olåst kan betraktas som bristande försiktighet.

För att få mer exakt information om vad din försäkring täcker och inte täcker, bör du kontakta ditt försäkringsbolag och gå igenom villkoren för din specifika försäkring. De kan ge dig råd om vad som gäller för stöld av olåsta fordon och vilka säkerhetsåtgärder som kan krävas för att vara berättigad till ersättning vid en stöld.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar