Vinterdäck för moped – säkrare körning på hala vägar

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Under vintermånaderna är det många av oss som vill fortsätta använda vår moped. Det går bra, men det är extra viktigt att tänka på säkerheten och se till att din moped har rätt däck. Vinterdäck är lika viktigt på en moped som på en bil, och i den här artikeln går vi igenom vilka däck som är lämpliga för din moped.

Så väljer du rätt vinterdäck för din moped

När det gäller vinterdäck för mopeder finns det några saker att tänka på för att garantera säkerheten under körning.

1. Välj en storlek som passar din moped

Storleken på hjulen varierar mellan olika modeller och det är därför viktigt att du vet vilken storlek just din moped har innan du köper nya däck.

Du hittar vanligen en beskrivning av däckets dimensioner på däcksidan. Däckets dimensioner anges på ett visst sätt, exempelvis ”120/70-12”. Det ska läsas som att däcket har en bredd på 120mm, höjden på däcket är 70% av bredden och passar en fälg med en diameter på 12 tum.

2. Dubbdäck eller dubbfria däck

Det som brukar rekommenderas är att använda dubbdäck till din moped under vintertid. Dubbdäck är generellt lite dyrare, men ger också ett lite bättre grepp som passar även när väglaget är riktigt dåligt. Med dubbdäck får du den högsta säkerheten i alla typer av väglag.

Om du oftast kör där väglaget är bra även vintertid kan du använda dubbfria däck, som normalt är billigare. Tänk i så fall på att vara uppmärksam på om det är speciellt dåligt väglag, eftersom det finns något högre risk för halka.

Rätt däck för din elmoped

Du som tänkt skaffa en uppsättning vinterdäck till din moped gör rätt i att välja ett par som har hög kvalitet och ger bra grepp, men som samtidigt är prisvärda.

Vi har valt ut de däck som vi själva rekommenderar, i olika dimensioner och både med och utan dubb.

Dubbade vinterdäck

Dubbade vinterdäck till moped

MITAS MC32 Dubbade

Vintersäker med dubb

Slitstarka och pålitliga dubbdäck för vinterhalvåret. Finns i flera olika storlekar som passar olika mopeder.

Dessa vinterdäck från MITAS är dubbade med Tikka-dubb och ger väldigt bra väggrepp och säker körning under vinterhalvåret. Gummit är slitstarkt och du kan räkna med att dessa däck kommer att hålla under många vintrar framöver.

StorlekPassar till (bland annat)
3.50-10NIU M1, NIU M+, VesslaSe pris
120/70-12NIU N1S, NIU N-GT, Drax RawSe pris

Dubbfria vinterdäck till moped

MITAS MC32 Odubbade

Dubbfritt med bra grepp

Slitstarka och pålitliga dubbdäck för vinterhalvåret. Finns i flera olika storlekar som passar olika mopeder.

Dessa vinterdäck från MITAS ger en stadigare och säkrare körupplevelse under vintermånaderna. De är främst lämpade för mer välhållet väglag, det vill säga inte i den värsta typen av slask och halka. Gummit är slitstarkt och behåller sin mjukhet även i minusgrader, vilket bidrar till att göra körningen mer stabil och säker.

StorlekPassar till (bland annat)
3.50-10NIU M1, NIU M+, VesslaSe pris
120/70-12NIU N1S, NIU N-GT, Drax RawSe pris

Köpa vinterdäck online

Det går utmärkt att köpa vinterdäck till din moped online. Det du kan tänka på när du ska köpa däck på nätet är:

  • Att däcken har rätt storlek för din moped så att de passar på fälgen och har rätt diameter. För att hitta rätt storlek behöver du veta dimensionerna på dina nuvarande däck, som vanligtvis finns beskrivna på däckets sida (eller så kan du titta i mopedens manual).
  • Att köpa däck från en pålitlig leverantör som har ett gott rykte inom branschen och som erbjuder de rätta säkerhetscertifikaten på sina produkter. KöpEnScooter och Elcykelvaruhuset är två väletablerade återförsäljare.
  • Att läsa recensioner från andra kunder för att få en uppfattning om däckens kvalitet och livslängd.

Inga konstigheter med andra ord!

Måste jag byta till vinterdäck på mopeden?

Enligt svenska lagen är det inte obligatoriskt att använda vinterdäck för moped under vinterhalvåret. Däremot är det alltid bra att byta till vinterdäck på mopeden under vintermånaderna för att garantera säkerheten under körning.

Byta däck själv eller ta hjälp med däckbyte?

För att byta däck på din moped behöver du rätt verktyg: vanligen ett däckjärn och en däckpump. Processen för att byta däck kan upplevas som lite krånglig, särskilt om du inte är van vid däckbyten. Om däckbyte är något som känns helt bekvämt för dig så är det såklart möjligt att göra det själv.

Nedan kan du se ett exempel på hur däck byts på en moped från NIU.

Om du aldrig bytt däck förut och är osäker kan du överväga att lämna in din moped för däckbyte hos en verkstad. Du kan till exempel höra av dig till KopEnScooter som kan hjälpa dig hitta en lämplig verkstad.

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar