Justera bromsen på en elsparkcykel (enkla sättet)

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Elsparkcykeln kan ibland börja gnissla om bromsen, eller kännas som att bromsen ligger emot hjulet även när du inte bromsar. Det kan bero på att bromsbelägget fått en stöt och hamnat snett, så att bromsen ligger emot hjulet även i neutralt tillstånd. För att kunna åka säkert är det viktigt att ta hand om det och justera bromsen.

För att lösa problemet behöver du justera positionen på bromsbelägget. Det kommer göra att hjulet får spinna fritt, och att bromsen återigen fungerar som den ska.

Kika gärna på videoguiden, den visar på ett pedagogiskt sätt hur det går till. Den är tyvärr inte på svenska, men läser du också vår guide så kommer du få alla svar du behöver.

Vad du behöver:

Alla produkter finns att köpa på de flesta butiker som säljer verktyg. Vi har inkluderat länkar till Skruvat.se om du behöver komplettera med något:

Steg 1: Lossa skruvarna som håller fast bromsvajern

Använd insexnyckeln för att lossa muttrarna som håller fast vajern. Du kan låta vajern ligga kvar i sitt fäste, men den ska inte vara hårt åtspänd.

Steg 2: Lossa fälgbromsen

Lossa muttrarna (brukar vara en framtill och en baktill) så att fälgbromsen kan justeras i sidled. Det kan också finnas en mutter som nås från sidan, som du når för att gänga genom hjulet.

Steg 3: Justera fälgbromsen

Nu använder du händerna för att justera fälgbromsen så att bromsskivan inte ligger emot och att den är ungefär i mitten av bromsens skåra. Du kan använda handen för att rotera hjulet och känna om bromsen ligger emot (det känns trögt). Hjulet ska kunna spinna helt fritt. Ligger det emot så får du justera placeringen tills det ligger som det ska.

Steg 4: Dra åt fälgbroms och fäst bromsvajer

När bromsen och bromsskivan är korrekt linjerade gör du steg 1-2 fast baklänges. Testa att allt fungerar genom att låta hjulet spinna fritt och använda handbromsen för att se att bromsen reagerar som den ska.

Andra fel på elsparkcykeln?

Det finns flera saker du kan fixa själv på elsparkcykeln:

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar