Laga elsparkcykelns glappande styre (enkla sättet)

Skrivet av: CJ

Uppdaterad:

Elsparkcykeln kan ibland börja uppvisa glapp i styret. Detta kan bero på olika saker, till exempel hur du kör elsparkcykeln eller om skruvarna inte är åtdragna tillräckligt. Om du inte åtgärdar glappet kan det bli permanent och det blir betydligt svårare att styra sparkcykeln.

För att lösa problemet behöver du dra åt vikmekanismen. Detta kommer att ta bort glappet och återställa normal styrning av din elsparkcykel.

Kika gärna på videoguiden, den visar på ett pedagogiskt sätt hur det går till. Den är tyvärr inte på svenska, men läser du också vår guide så kommer du få alla svar du behöver.

Vad du behöver:

Alla produkter finns att köpa på de flesta butiker som säljer verktyg. Vi har inkluderat länkar till Skruvat.se om du behöver komplettera med något:

Steg 1: Lossa vikmekanismen på styrstången

Olika elsparkcyklar har olika mekanismer, men det första du ska göra är att lossa låset som håller styrstången upprätt. Det kan du göra med handen, men det kan krävas att du tar i.

När låset öppnar sig kan du vika ner styrstången för att komma åt skruvarna du behöver dra åt.

Steg 2: Applicera multispray

Multispray är lite av en mirakelprodukt som i det här fallet kan hjälpa till att smörja skruvarna så att de inte gängar ur sig. Spruta lite WD40 på muttern innan du drar åt. Ser du någon annan del som ser lite rostig ut går det bra att spraya lite där också (sprayen är effektiv mot att lösa upp det mesta).

Steg 3: Dra åt skruv och mutter

Nu kommer det viktigaste momentet, som är att se till att skruvarna sitter åt ordentligt. För att slippa slita alltför hårt finns det ett smidigt sätt att göra det på (som också syns i videon högt upp i artikeln):

Ta en insexnyckel och trä in den i skruvhuvudet. Använd den andra handen för att dra åt den avlånga muttern med hjälp av skiftnyckeln. Dra åt ordentligt, men du ska inte behöva ta i så du spricker. När den stora muttern sitter åt kan du dra åt den mindre muttern också.

Nu borde styret vara glappfritt, och du kan testa med handen för att känna att det inte flexar. När du är nöjd viker du upp stången igen dra åt låset igen.

Andra fel på elsparkcykeln?

Det finns flera saker du kan fixa själv på elsparkcykeln:

CJ

Kört på el sedan 2019 och aldrig tittat tillbaka. Gillar alla typer av elfordon, med en extra kärlek till elbil och elcykel. På EVfakta får jag utlopp för mina intressen inom teknik och miljö, design och webbutveckling.

Lämna en kommentar