Drömmer du om att glida fram genom staden, känna vinden svepa genom håret och upptäcka ny terräng. Helt utan bekymmer om miljöpåverkan eller bensinpriser. Att skaffa en snabb och praktisk elmoped kan vara ett perfekt sätt att få en trevligare pendling till jobb och skola. Men vad ska man tänka på när man köper en elmoped, och vilken är egentligen bäst?
I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta om du går i tankar att köpa en elmoped. Vi fokuserar här på elmopeder klass 1 (även kallad EU-moped), som är den sorts moped som körs på bilväg och får ha en toppfart på max 45 km i timmen.
Vill du hellre få tips om de mopeder i klass 2? Läs då vår andra köpguide som fokuserar helt på vilket som är det bästa köpet av moped i klass 2.
Den här sidan innehåller reklamlänkar. Det innebär att EVfakta får en liten provision om du handlar en produkt efter att ha klickat på vår länk. Det kostar dig inget, och hjälper oss driva sidan vidare. Tack!
Bästa elmopederna (klass 1) 2024
🥇 Vårt toppval: NIU NQi Sport X Standard Range
💰 Bästa budgetvalet: Drax Legend
🌍 Bästa för dig som vill köra långa sträckor: NIU MQi GT
Toppval: NIU NQi Sport X Standard Range
NIU NQi Sport X Standard Range
Modern komfort
NIU NQi Sport är en modern elmoped med en kombination av stilren design och innovativa funktioner. Den erbjuder både komfort och prestanda för både stadskörning och längre sträckor.
Rekommenderad återförsäljare:
Vårt toppval NIU NQi Sport X Standard Range är en modern och bekväm elmoped med stilren design och innovativa funktioner. Den är utrustad med en kraftfull motor på 1800 watt som klarar varierade underlag och branta backar. Mopeden har en räckvidd på upp till 70 kilometer och en tydlig instrumentpanel med färggrafik.
NQi Sport erbjuder bra prestanda med sin kraftfulla motor som kan anpassas till olika terräng och körförhållanden med tre effektlägen. Batteriet ger upp till 70 kilometers räckvidd och är placerat under fötterna för en bra viktfördelning. Det finns också möjlighet att ha ett extrabatteri och ladda dem portabelt.
De tekniska funktionerna är många och smarta, som alltid med NIUs mopeder. Genom den tillhörande appen i din smartphone kan du enkelt kontrollera batteristatus, räckvidd och körhistorik. Appen erbjuder också funktioner som att låsa, larma och lokalisera mopeden, vilket ger extra trygghet och säkerhet.
En särskilt praktisk funktion är det enkla nyckellösa låset som gör det smidigt att låsa och låsa upp mopeden med fjärrkontrollen eller mobiltelefonen. Instrumentpanelen har uppgraderats från tidigare årsmodeller och visar nu tydlig information i färggrafik. Mopeden har även USB-uttag för laddning och längre backspeglar för bättre sikt och säkerhet.
Mopeden erbjuder en bekväm åktur med en skön sadel och väl avvägd fjädring. Priset på 34 995 kr kan anses vara högt, vilket är den främsta nackdelen med produkten. Kan du tänka dig att betala det priset så blir du antagligen nöjd med din nya moped.
Köp den hos Elcykelvaruhuset.
Budgetval: Drax Legend
Drax Legend
Prisvärd prestanda
Drax Legend är vårt budgetval för dig som söker en enkel och pålitlig elmoped. Den utmärker sig med sitt generösa förvaringsutrymme, långa räckvidd och fina körupplevelse. Även om den saknar vissa tekniska finesser, är det ett bra val med tanke på priset.
Rekommenderad återförsäljare:
Vårt budgetval är Drax Legend, en elmoped som sticker ut med sina unika egenskaper (speciellt med hänsyn till det relativt låga priset). Med sitt generösa förvaringsutrymme, rimligt långa räckvidd och fina körupplevelse är det en elmoped som inte bara är praktisk utan också gör varje resa till en njutning.
En framträdande egenskap hos Drax Legend är det generösa förvaringsutrymmet under sitsen. Detta utrymme är tillräckligt stort för att förvara en mopedhjälm. Dessutom finns det gott om plats för att förvara lås och andra tillbehör som du vill ha med dig under dina resor.
Drax Legend levereras också med sin respektabla räckvidd på upp till 70 kilometer på en enda laddning. Detta gör det till en pålitlig följeslagare för korta stadskörningar och även längre sträckor utan oro för att batteriet ska ta slut.
Utöver dessa praktiska egenskaper levererar Drax Legend också en enastående körupplevelse. Med en kraftfull elmotor på 2 000 Watt upplevs mopeden som pigg och har tillräckligt med dragkraft för att klara av även brantare backar. Dessutom är mopeden tystgående och befriad från skrammel och knarrande ljud, vilket ger en lugn och bekväm körning.
Drax Legend checkar de flesta viktiga boxarna som vi tycker krävs hos en elmoped. Däremot saknas en del av de tekniska detaljer som vi gillar hos NIUs mopeder, där integrationen med deras app är ett exempel på ett mervärde som Drax mopeder saknar. Sett till priset är det något som vi tycker är helt okej.
Köp den hos Elcykelvaruhuset.
Bäst för dig som vill köra långa sträckor: NIU MQi GT
NIU MQi GT Standard Range
Lååååång räckvidd
NIU MQi GT är elmopeden för långpendlaren, med en imponerande räckvidd på upp till 120 km. Den bekväma sadeln och 14-tums däcken ger en mjuk och komfortabel körning. Nackdelen är det begränsade förvaringsutrymmet, som dock kan utökas med en toppbox (till extra kostnad).
Rekommenderad återförsäljare:
Vårt val som den bästa elmopeden för långpendlaren är NIU MQi GT. Med en snygg och modern design imponerar den både på vägen och vid första ögonkastet. Utrustad med en stark Bosch-motor på 3 100 Watt levererar MQi GT en rapp acceleration som gör körningen både rolig och snabb. Med en räckvidd på upp till 120 kilometer kan du både åka långt och ladda sällan.
Den viktigaste egenskapen att lyfta fram är den långa räckvidden, upp till tolv mil på en laddning. Det gör att MQi GT passar bra för alla som antingen kör långa sträckor eller som helt enkelt vill kunna slippa tänka på att ladda mopeden flera gånger i veckan. Mycket, mycket skönt.
MQi GT är skön att köra med en rymlig och bekväm sadel som gott och väl rymmer två personer. Med sina 14-tums däck och väl avvägd fjädring erbjuder MQi GT en mjuk och komfortabel körupplevelse, även på ojämna vägar. NIU har fokuserat på att MQi GT ska erbjuda en trygg och behaglig färd, snarare än att vara en renodlad sportmoped.
Dessutom har den en tydlig och informativ display som visar hastighet, batteristatus, valt körläge och andra viktiga uppgifter. Den stora skillnaden jämfört med tidigare modeller är att instrumentpanelen nu är integrerad i styret, vilket ger en mer enhetlig och stilren design.
Allt är dock inte perfekt. Förvaringsutrymmet är tyvärr ganska begränsat, främst på grund av de två batterierna som tar upp det mesta av utrymmet under sadeln. Om du åker på längre resor och behöver ha med dig mycket saker kan det därför vara värt att överväga att köpa till en toppbox. Det lägger till ett par tusenlappar på det redan ganska höga priset.
Köp den hos Elcykelvaruhuset.
Varför skaffa elmoped?
Att skaffa en elmoped har många fördelar och följande är några av de bästa argumenten för att göra det.
Miljövänlighet
Elmopeder är betydligt mer miljövänliga än traditionella mopeder som drivs av fossila bränslen. De släpper inte ut några avgaser eller utsläpp som bidrar till luftföroreningar eller klimatförändringar.
Genom att använda en elmoped bidrar du till att minska ditt eget koldioxidavtryck och främjar en renare och grönare miljö.
Låga driftskostnader
Elmopeder är billigare att driva än bilar eller mopeder med förbränningsmotorer. Kostnaden för att ladda en elmoped är betydligt lägre än att fylla på en bensin- eller dieseltank.
Dessutom är underhållskostnaderna vanligtvis lägre för elmopeder eftersom de har färre rörliga delar och inte kräver regelbundna byten av olja eller tändstift.
Tyst körning
En elmoped är betydligt tystare än en traditionell moped med förbränningsmotor. Detta minskar ljudföroreningar och bidrar till en mer behaglig körupplevelse.
Dessutom kan en tystare moped vara behagligare för både föraren och människor i närheten, särskilt i tätbebyggda områden eller under sena timmar.
Enkla att ladda
Laddningsinfrastrukturen för elfordon har blivit alltmer tillgänglig och utbredd. Det finns ett ökande antal laddningsstationer och uttag som gör det enkelt att ladda din elmoped på offentliga platser eller hemma.
Att ladda en elmoped är oftast smidigt och bekvämt, och du kan till och med använda vanliga vägguttag för att ladda.
Smidig och snabb framkomlighet
Elmopeder är smidiga och lätta att manövrera tack vare deras mindre storlek och vikt. De kan navigera genom trafikstockningar och trånga gator med lätthet. Dessutom upplevs många elmopeder som piggare i acceleration jämfört med traditionella mopeder, vilket kan bidra till att ge dig kortare restider.
Viktigt att tänka på när du väljer elmoped
Klass 1 eller 2?
Många elmopeder finns i två klasser: klass 1 och klass 2. Skillnaden mellan en moped klass 1 och klass 2 ligger främst i motorstyrkan. En moped klass 1 har en maximal hastighet på 45 km/tim. För att köra en sådan moped måste du använda vägar där bilar är tillåtna, och du måste inneha ett körkort eller ett speciellt mopedtillstånd. Dessutom måste du bära en godkänd hjälm för mopeder eller motorcyklar när du kör en moped klass 1.
Mopeder klass 2 har motorer som är begränsade till en maximal hastighet på 25 km/tim. Det innebär att mopeden kan köras på cykelvägar, precis som en vanlig cykel. Du måste alltid bära hjälm när du kör mopeden, men en vanlig cykelhjälm är tillräcklig. För att köra en moped klass 2 behöver du ett körkort eller ett godkänt förarbevis för mopeder klass 2.
Moped klass 1 | Moped klass 2 | |
---|---|---|
Hastighet: | Upp till 45 km/timmen | Upp till 25 km/timmen |
Åldergräns: | 15 år | 15 år |
Krav på förarbevis: | Ja, minst förarbevis med behörighet AM | Ja, förarbevis eller körkort (om du fyllt 15 efter 30 september 2009) |
Får köras på: | Bilväg | Bilväg och cykelväg |
Hjälmkrav: | Ja, hjälm för moped/motorcykel | Ja, vanlig cykelhjälm |
Krav på registrering: | Krävs, med giltig registreringsskylt | Nej, inget krav |
Försäkring: | Trafikförsäkring krävs | Trafikförsäkring krävs |
Här kan du läsa mer utförlig information om mopeder klass 1 och 2.
Hur mycket kraft behöver du?
Precis som alla andra motordrivna fordon gör motorn att det är skillnad på moped och moped. En stark motor gör att mopeden känns pigg och rapp, även när du har en passagerare eller mycket packning. En svag motor gör att mopeden känns trög i uppförsbacke, och är över huvud taget inte lika rolig att köra.
Elmotorns styrka mäts i Watt och man kan säga att ju högre watt-tal desto starkare motor. Det är extra viktigt att välja en elmoped med stark motor om du är tung i kroppen eller har tänkt åka mycket med passagerare.
Hur långt behöver du kunna åka?
Räckvidden för en elmoped påverkas av batterikapaciteten. Ju större batteri, desto längre räckvidd kan du förvänta dig. Kolla upp mopedens batterikapacitet och jämför med dina körbehov för att bedöma om det är tillräckligt.
Om du främst använder den för kortare pendlingar eller för att ta dig runt i staden kan en moped med kortare räckvidd vara tillräcklig. Om du däremot planerar att göra längre resor eller har behov av att köra längre sträckor utan att behöva ladda, kan en moped med längre räckvidd vara mer passande.
Fundera också över var och hur du kommer att kunna ladda din elmoped. Det kan vara bra att ha enkla laddningsmöjligheter i din vardag för att säkerställa att du alltid kan ladda mopedens batteri när det behövs.
Sitter du skönt?
Om du har möjlighet att själv provköra en elmoped så är det en bra idé att göra det. Kontrollera då gärna hur bekväm sitsen är och om den ger tillräckligt med stöd för långa körsträckor. Tänk på din egen kroppslängd och föredragna sittställning.
En god fjädring bidrar till att absorbera ojämnheter i vägen och ger en jämnare körupplevelse. Kolla efter en elmoped med en kvalitativ fjädring både fram och bak för att minska obehag från vägens ojämnheter.
Har du inte möjlighet att själv provköra så brukar alla tester och recensioner ta upp vilka fördelar och nackdelar som finns när det gäller mopedens komfort. Det ger oftast en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig.
Finns de funktioner och tillbehör du vill ha?
Det är bra att undersöka vilka stöldskyddsfunktioner som finns tillgängliga på mopeden. Det kan vara funktioner som larm, mekaniska lås, GPS-spårning eller möjlighet att låsa fast mopeden på ett säkert sätt.
Vissa elmopeder kan ha digitala funktioner och tillbehör som en instrumentpanel, USB-laddningsportar, Bluetooth-anslutning eller appstyrning. Funder på om sådana funktioner är viktiga för dig och om de skulle förhöja din användarupplevelse och bekvämlighet.
Kolla också om det finns tillgängliga tillbehör och möjligheter att anpassa mopeden efter dina behov. Det kan vara saker som extra förvaringsutrymme, vindskydd, ryggstöd eller andra tillbehör som kan göra din körning bekvämare och mer praktisk.
Försäkring till din elmoped
Det är viktigt att ha en mopedförsäkring, av flera anledningar. För det första skyddar försäkringen dig ekonomiskt om olyckan skulle vara framme. Beroende på vad du har för försäkring är du även skyddad om din elmoped blir stulen eller skadad, där försäkringen täcker kostnader för reparation eller ersättning. Dessutom kan en försäkring även täcka eventuella personskador om du skulle råka ut för en olycka.
Läs gärna: Vilken mopedförsäkring är bäst för elmopeder 2024?
Vanliga frågor om elmoped klass 1
Vad är skillnaden på moped klass 1 och 2?
Moped klass I kallas även för EU-moped. De är konstruerade för att köras i en maximal fart på 45 km/timmen. Mopeder av klass I är registreringspliktiga och måste ha en registreringsskylt. Föraren måste också ha ett giltigt körkort med minst AM-behörighet (har du redan ett körkort för bil är det även giltigt för mopeder av alla typer). Mopeden körs på samma gator som bilarna, och får alltså inte köras på cykelbanor. Du måste bära en moped- eller MC-hjälm när du kör en moped klass II.
Moped klass II är konstruerad för en maximal fart på 25 km/timmen. Dessa behöver ingen registreringsskylt eftersom de inte är registreringspliktiga. För att köra moped klass II krävs ett körkort alternativt ett så kallat förarbevis för moped klass II. Du får köra mopeden på vanliga cykelbanor och det räcker med att bära cykelhjälm för att uppfylla hjälmkravet.
Här kan du läsa mer utförlig information om mopeder klass 1 och 2.
Hur gammal behöver man vara för att köra moped?
För både moped klass I och II gäller en åldersgräns på 15 år.
Hur får jag ett förarbevis/AM-körkort?
Dessa utfärdas av Transportstyrelsen. För att få ett förarbevis eller AM-körkort behöver du vända dig till en körskola. Körskolan erbjuder allt du behöver för att genomgå den utbildning som krävs för att få ditt tillstånd. Det är inte tillåtet att övningsköra med moped privat, endast hos körskola.
Här kan du läsa mer om hur det går till att ta ett AM-körkort för moped klass 1.
Får man skjutsa på mopeden?
På moped klass I får du skjutsa max en passagerare, som då också måste bära hjälm.
På moped klass II får du endast skjutsa barn upp till tio år. Om du fyllt 18 får du skjutsa upp till två barn om båda är under sex år. Passagerarna måste bära hjälm.
Vad innebär det att trimma en moped? Är det tillåtet?
Att trimma en moped innebär att modifiera den så att den kan köras i högre hastighet än vad som avsetts av tillverkaren. Det är generellt sett emot lagen att köra en moped som trimmats.
Vi avråder starkt från att trimma din moped eller över huvud taget köra en moped som trimmats.
Hur långt kan jag köra med en elmoped?
Räckvidden du kan förvänta dig från en elmoped varierar från modell till modell, bland annat beroende på hur batteriet är gjort och hur effektiv motorn är.
Dagens modeller ger normalt en räckvidd på som minst 40 km per laddning, upp till kring 150 – 200 km som högst.
Hur många hjul får en moped maximalt ha?
En moped får ha två, tre eller fyra hjul. Fyrhjuliga mopeder kallas mopedbil (även kallad epa-traktor).
Får man köra elmoped om man har druckit alkohol?
Nej, samma regler gäller som för bil. Det är förbjudet att köra om du har druckit och har alkohol i blodet (över gällande tröskelvärde).
Är det farligt att köra moped om man är trött?
Ja, det kan vara väldigt farligt för dig och dina medtrafikanter att köra om du är trött. Om du känner dig trött och behöver återhämtning snabbt kan du prova att ta en powernap.